Menu

Országos dolgokról beszélnek az építészszakmával

2012.03.22.

A kerületbe látogatott a tavaly kinevezett országos főépítész, Nagy Ervin. Az önkormányzat vezetőin kívül a szakmai beszélgetésen részt vettek meghívott építészek is, akiknek újdonságokról is be tudott számolni az ország főépítésze.

A kötetlen szakmai beszélgetésen elsőként László Tamás polgármester vázolta a kerületi fejlesztéseket és jövőbeni elképzeléseket. Beszélt az újpalotai Fő tér és a közösségi ház megújítására kiírt pályázatról és a rákospalotai városrészközpont kialakítására kiírt ötletpályázatról. A polgármester arra is kitért, hogy az önkormányzat folytatja a már megkezdett szociális városrehabilitációs munkát Újpalotán, és az észak-pesti kórházban is terveznek épület-felújításokat. Az elképzelések között szerepel az alapellátást szolgáló rendelőhálózat rekonstrukciója, valamint a kerület növényállományának gyarapítása is.
Nagy Ervin támogatta a kerület-fejlesztési elképzeléseket, mint ahogy azt is támogatja, hogy új építési jogi struktúra alakuljon ki az országban, ami reményei szerint majd megkönnyíti a főépítészek és az önkormányzati vezetők elképzeléseinek megvalósítását. E kérdéskörben a párbeszéd már elkezdődött, a kormány felkérte az építészszakmát egy új tervezet megalkotására.
Beszélt a főváros és a kerületek egymásrautaltságáról is, és szorgalmazta az ésszerű kompromisszum kialakítását a felek között. Annak a véleményének is hangot adott, hogy mindenki számára megnyugtató lenne, ha Budapestnek ismét lenne főépítésze, hiszen így a főváros és a kerületek közötti egyeztetések is leegyszerűsödnének.