Menu

Önvédelem és bemutató

2009.09.20.

Szeptember 19-én az Újpalota SE rendezésében immáron 13. alkalommal volt a Palota „Szabadtéri-Show” Kupa rendezvénye. Idén a program az AsiaCenter parkolójában volt. A programot a XV. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala támogatta, melyen négy nemzet (magyar, szlovák, ukrán, román) 200 sportolója indult több mint 500 nevezéssel. Kerületünket négy karate klub képviseltette mintegy 50 versenyzővel.

Az esemény fővédnöke Hajdú László polgármester, országgyűlési képviselő volt, aki a helyszínen a verseny folyamán 27 főnek adott át középfokú edzői bizonyítványt, akik akkreditált képzés keretében szerezték meg végzettségüket.
A versenyre technikai és küzdelmi számokra várták a nevezést a szervezők: így zenés-, fegyveres- és extrém katára, kosztümös önvédelemre, törés- és erőbemutatóra, valamint a küzdelmi számok közül a Chikara Kurabe, a Light contact, a Knock down, és a Fegyveres Kumite voltak azok, melyeken a legkisebbek (7 éves kortól), a juniorok, és a szeniorok is megmutathatták tudásukat életkoruknak és súlycsoportjuknak megfelelően abszolút, kezdő, haladó, mester fokon, illetve a technikai számoknál 5 Kyu alatt és fölött. A versenyen a legfiatalabb sportoló 6 éves volt, míg a legidősebb 50 éves is elmúlt már.
S hogy mit is jelentenek a fenti sorokban felsorolt szavak? Milyen szabályokat kell betartani?
Zenés Kata- A zene ütemének megfelelő formagyakorlat.
Extrém Kata- Formagyakorlatnak 35%-ban tartalmaznia kell ugró, pörgő technikai megoldásokat.
Fegyveres Kata- Bármilyen olyan eszközzel, ami fegyverként használható (pl. esernyő, szék, létra… stb.).Zene használata lehetséges és ajánlott.
Önvédelem- Utcai öltözetben, vagy bármilyen kosztümben végrehajtott életképszerű, az utcai szituációknak megfelelő támadások megoldása min.: 1 ütésnek, 1 rúgásnak, 1 eszközös támadásnak és 1 fogásnak kötelezően szerepelni kell.
Törés- Erőtörés, Vízszintesen, egymásra rakva hézagolok nélkül.
Végrehajtás ököllel, vagy kéz éllel. Az nyer, aki többet eltör. Egyenlőség esetén a könnyebb súlyú versenyző a nyertes. Könyökkel törni TILOS!
A díjazás során az I. II. III. helyezettek érmet, oklevelet kaptak egyéniben, míg a IV. helyezett oklevélben részesült, a csapatversenyek során pedig az I. II. III. helyezettek kupát és oklevelet, valamint. a IV.-VI. .helyezettek oklevelet kaptak. A hatalmas érdeklődés mellett zajló eseményen közel 600 érem és oklevél talált gazdára.