Menu

Online fórum a kerület jövőjéről

2020.10.11.

Hogyan nézzen ki a XV. kerület 15 év múlva? Hogyan lehet a városrész építészetileg minél egységesebb, a szolgáltatások tekintetében pedig még vonzóbb? Ezek a kérdések állnak a kedd délutáni online fórum középpontjában.

Még tavaly decemberben határozta el a képviselő-testület, hogy felfrissíti – felülvizsgálja – a kerület fejlesztési irányait középtávon kijelölő Integrált településfejlesztési stratégiát (ITS). Ennek az a célja, hogy területeken és a szakágakon átívelő szemlélet mentén határozza meg a kerület jövőjét, és közben igazodjon a fővárosi, országos, valamit európai uniós fejlesztéspolitikához. A városrész főépítésze, Sipos Gábor elmondta: ezeket az elképzeléseket időről-időre át kell tekinteni, hogy a korábbiakból mi az, ami továbbra is időszerű, és mi az, amire nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Ahhoz, hogy ez a stratégia a következő 15 évben, 2035-ig valóban az itt élők érdekeit szolgálja, elengedhetetlen a társadalmi igények feltérképezése, a kerületben tevékenykedő társadalmi csoportokat bevonása, a nyilvánosság teljes körű biztosítása.

A kerület jövőjéről való gondolkodásra hív most az önkormányzat – a jelen körülmények között ez most nem utcafórumok, nyilvános tájékoztatók formájában történik, hanem az online térbe „szorul”.

A felülvizsgálat menetéről itt olvashatnak részletesen.

Az ITS-sel kapcsolatos információk ezen az oldalon érhetőek el.

A fórum fontos tudnivalói:

  • Résztvevők: az Előzetes tájékoztató címet viselő online video-konferencián Cserdiné Németh Angéla polgármester, Sipos Gábor főépítész és Gutai Berta tervező, a Pro Regio Nonprofit Kft. irodavezetője vesz részt Beke Károly, a Polgármesteri Kabinet csoportvezetőjének moderálása mellett.
  • Részvétel: részvételi szándékukat az tizenot2035@bpxv.hu e-mail címen jelezhetik 2020. október 13. kedd 14:30-ig. A Tárgy (Subject) rovatba írják be: ITS
  • Hogyan vehetek részt? A video-konferencia a Zoom alkalmazáson keresztül történik, ennek használatához stabil internetkapcsolat, és egy webkamerával felszerelt asztali számítógépre, laptopra, táblagépre vagy okostelefonra van szükség. A részvételhez szükség van a Zoom programra. Ehhez regisztrálniuk kell az alábbi linken: https://zoom.us/signup; utána töltsék le és telepítsék a gépükre Zoom alkalmazást erről a címről: https://zoom.us/download. A fórumon való részvételhez az esemény napján 14:45-kor az előzőleg megadott e-mail-címre Zoom-meghívót küldenek ki, amelyre rákattintva csatlakozni tudnak az online fórumhoz – így feltehetik kérdéseiket, megoszthatják észrevételeiket a fórum résztvevőivel.
  • Mit tegyek, ha nem tudok jelen lenni? Amennyiben nem tudnak részt venni a fórumon, akkor a 2020. október 28-áig, a tizenot2035@bpxv.hu-ra beérkezett kérdéseiket írásban megválaszoljuk, észrevételeiket, javaslataikat szívesen fogadjuk.

(Cs.B.)