Menu

„Olyan világot teremthetünk, amiben élni szeretnénk”

2020.11.12.

„Minden, ami történik most a világban, ahogyan megváltozott a coviddal az életünk, sok mindent befolyásolt”- mondta el Kovács Patrícia a Tizenöt2035 alkotói pályázatok zsűritagja, akit legújabb munkájáról is kérdeztünk.

Kovács Patrícia az elmúlt években nemcsak színházban szerepel sokat, de rengeteget forgat is. Napi szinten találkozhatunk vele kedvelt sorozatokban is, vagy hallhatjuk szinkronhangként is a TV képernyői előtt. Az ő életére és munkájára is hatással volt a koronavírus-járványhelyzet. Ennek most pozitív vetületéről kérdeztük. A XV. kerület Budapest2035 programja kapcsán pedig a gyermekeknek kiírt pályázatok értékelésében zsűriként is köszönthetjük.

 

A XV. kerület pályázatán az iskolások fogalmazásokkal a legkisebbek pedig rajzokkal készülnek. Azt kell papírra vessék, hogyan képzelnék el a jövőt 15 év múlva. Mit tanácsolna azoknak, akik még most kezdenek neki a pályázathoz?

Akkor jó egy ilyen verseny, ha a gyerekek a saját gondolataikat írják le, rajzolják le. Csak kevés szülői segítséget kérjenek, én ezt tanácsolom. Merjék elengedni a fantáziájukat.

Édesanyaként mennyire más szemmel nézi a pályamunkákat?

Azt gondolom, hogy nagyon fontos minden tekintetben az igazságosság. A cukiságfaktort ki kell kapcsolni. Minden versenyben az igazságosság nyerjen. Az ember „megérintődik”. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy az életben is lesznek versenyhelyzetek. Nehéz feladat zsűrizni, de közben csodálatos érzés és egyben fontos is, hiszen inspirálhatjuk a gyerekeket.

Hogy fogalmazná meg, milyen világban szeretne élni 15 év múlva?

Én remélem, hogy a gyerekek egy szabadabb világban tudnak majd felnőni. Látjuk az SZFE-ügy kapcsán is, ha tudnak közösségben létezni, annak nagy ereje van. Hiszem azt, hogy lehet is hallatni a hangunkat. Most és tizenötév múlva is. Ha a közösségi életünkben megtanulunk kellően szocializálódni, akkor sokkal tevékenyebben tudunk részt venni abban az életben, – és olyan világot teremthetünk, – amiben élni szeretnénk. A színművészetis fiatalok elindították azt, hogy hallathassák a hangunkat és elmondhassák, ha valami nem tetszik. Akkor is támogatnunk kell egymást, amikor mindent elkövetnek azért, hogy elhallgattassanak. A legnagyobb dolog ez, ami történt a rendszerváltás óta.

Párhuzamot is vonhatunk akár a rajzpályázat kapcsán is, hogy valamilyen formában, de merjük elmondani, merjük vázolni, amiben hiszünk, amit szeretnénk?

Mindenki merje kimondani amit szeretne, ahogyan élni szeretne. Merjünk véleményt formálni. A kicsik a rajzaikkal, fogalmazásaikkal, mások a nagyok tettekkel és szavakkal.

A koronavírus az Ön munkájára is hatással volt. Mit emelne ki ebből?

A tavaszi első hullám kapcsán ismert, miként változott meg az életünk. Be kell valljam nem akartam elhinni, hogy ez megismétlődhet. Sokat gondolkodtunk azon, vajon mi lesz a színházzal? Mi lesz ezzel a műfajjal? Éppen ezért öröm az ürömben egy új projektbe kezdtünk. Útjára indítjuk a SzínházTV-t, színházi online közvetítéseket azzal a céllal, hogy eljuttassuk a magyar színházi élményt mindazok számára is, akik a korlátozások miatt vagy más okból,- ha nem volna járvány – akkor sem tudnák a helyszínen megtekinteni az adott előadásokat.

Miben másabb a SzínházTV a megszokott közvetítésektől?

Mindazon túl, hogy járványhelyzet van, és a színházak számára is fontos, hogy életben tudjanak maradni, sokak egyéb okokból sem biztos, hogy eljuthatnak színházba. Nincs lehetőségük, mert külföldön élnek, határon túliak, nem tudnak utazni, vagy kisgyermekkel vannak otthon, vagy akár anyagi kereteik miatt nem engedhetik meg maguknak. Nem egy megszokott közvetítést akarunk. Az embereknek egyre nagyobb igényeik vannak a digitális tartalmak minősége iránt is. 4K UltraHd minőségben, professzionális technikákkal, több kamerával, sajátos megoldásokkal a színpadról apróbb mozzanatokat is közelebb hozva  igazán élvezetes közvetítésekkel készülünk.

Egyfajta ötvözete ez a televíziózásnak és a színháznak?

Igen. Méltán híres magyar színházi előadásokat juttatunk el az otthonokba a világ minden tájára. A képernyő előtt egy jegy árából az egész család élvezheti a közvetítést és extra tartalmakkal is megismertetjük a nézőket. Bejárhatják velem a kulisszákat az online térben.

A közvetítés házigazdájaként mit ígér a nézőknek?

Lehetőségem nyílik arra, hogy megmutassam milyen a színház „hátulról”. A közvetítések előtt, vagy a szünetek alatt megmutatom az adott előadás kulisszatitkait. Azt hogyan építik fel a díszleteket, vagy éppen mi történik a fodrásztárban, akár azt is, hogyan ülnek a büfében a színészek. Mind azt, ami egy civil embernek érdekes lehet. Mindenből a legérdekesebbet. Igyekszünk nagyon sokszínű palettát kínálni. A gyerekdarabtól kezdve a vígjátékon át a drámáig, nem egy rétegszínházat akarunk.

Mikortól láthatóak a közvetítések?

Hosszú munka van mögöttünk. Egész nyáron zajlottak a tervezések, fejlesztések. Összetett feladat volt az előkészítés is. A jogdíjaktól a technikai stábig számtalan tényezős történet.
November 12-én indul az első előadás. Bízunk abban, hogy semmi sem befolyásolja majd azt, hogy a járványhelyzet alatt és azt követően is működni tudjon az elképzelésünk.

(D.I.)

A SzínházTVről bővebb információk: www.szinhaztv.com