Menu

Olimpikon óvodavezető

2012.11.17.

Engi Klára, egykori kiváló jégtáncosunk „Jégmadár” néven óvodát és bölcsődét nyitott Rákospalotán. A nem mindennapi eseményről és sportpályafutásáról a második otthonának számító Pólus jégpályán beszélgettünk vele.

– Ugyanazzal az edzői gárdával dolgozom együtt 2006 óta. A kollégáim nagyon jó szakemberek, s én úgy gondoltam, ezt a tudást nemcsak a jégen, hanem a szárazon is kamatoztatni lehetne. Így jutottunk el a bölcsőde és óvoda nyitásának gondolatához, ahol a gyerekfelügyeleten kívül a mozgásra és az egészségügyi szűrésekre is gondot fordítunk. Tapasztalatból tudom, hogy nagyon sok gyerek küszködik valamilyen mozgásszervi problémával. Ha minél hamarabb kiszűrjük ezeket, akkor könnyebben segíthetünk a gyerekeknek. Az ovinkban tornaszobát is kialakítottunk, ezenkívül rendszeresen úszni, korcsolyázni hordjuk a gyerekeket.
Engi Klára 1996 óta lakik Rákospalotán. Eredetileg Zuglóban lakó sportoló korcsolyapartnerét, majd későbbi férjét, Tóth Attilát követte a XV. kerületbe. Palotai letelepedésükkel egy időben nyitott a Pólus Center, melynek jégpályáján a két kiváló sportoló elindította korcsolyaiskoláját. Az oktatás Klári feladata volt, és az ő munkáját dicséri, hogy a mai versenyzők közül többen az újpalotai jégpályáról „indultak”.
Az Engi Klári – Tóth Attila kettős fiatalon robbant be a nemzetközi mezőnybe. Klári még csak 16 esztendős volt, Attila pedig 19, amikor 1984- ben első olimpiájukon, Szarajevóban jégre léphettek. A fiatal jégtánckettős a 16. helyen fejezte be a versenyt, de a produkciójukat számos szakember dicsérte. A következő olimpiájukon, 1988-ban Calgaryban már a hetedik helyen eredmények csak ezután következtek. Negyedikek voltak 1989-ben, ’90-ben és
’91-ben is az Európabajnokságon, és ’89-ben, ’90-ben a világbajnokságon is a negyedik helyen végeztek. A ’91-es vb-n és a ’92-es Eb-n pedig ötödikek lettek.
– A legnagyobb esélyünk az éremszerzésre az 1992-es albertville-i olimpián volt, ahol, ha erősebb a sportdiplomáciánk, akkor talán dobogós helyen végzünk. Végül hetedikek lettünk, mi pedig érezve, hogy ennél többet már nem tudunk kihozni ebből a sportból, abbahagytuk a versenyzést.
Engi Klára ma már férjétől különválva háromgyerekes családanyaként, lelkes korcsolyaoktatóként, és még lelkesebb óvoda- és bölcsődevezetőként éli az életét. A sport fontos korszak volt az életében, amely 1993. február 27-én végleg lezárult.
Azóta civil emberként kell helytállnia, és számára az is büszkeséget jelent, hogy oktatóként és óvodavezetőként is ki tudja érdemelni a szülők bizalmát.