Menu

Olimpiai ezüstérem a kerületnek és az országnak

2012.01.31.

Azt követően, hogy 2010-ben, Szingapúrban, az első ízben megrendezett nyári ifjúsági olimpián a rákospalotai Földházi Zsófia öttusa sportágban ezüstérmet nyert, idén hasonlóan nagy és sporttörténelmi kerületi sportsikerről számolhatunk be.

Január közepén ugyanis Innsbruckban rendezték az első téli ifjúsági olimpiát, és a 9 fős magyar csapatban Gasparics Fanni személyében egy újpalotai lány is helyet kapott. Fanniról előző számunkban már írtunk, hisz a Vasas jégkorongozója tagja volt annak az U18-as magyar női jégkorong-válogatottnak, mely előbb decemberben a kvalifikációs, majd január elején a Division 1-es világbajnokságot is megnyerte, és sporttörténelmet írva feljutott az A csoportba. Az újpalotai jégkorongozó a vébégyőzelmet követően nem sokat pihenhetett, hisz a női hokisok közül egyedüliként az olimpián is szerepet kapott.
Az ifjúsági olimpiákon megszokott módon bizonyos sportágakat más szabályok szerint szerepeltetnek, mint ahogy azt megszokhattuk. Ez igaz a jégkorongra is, melyet nem csapatok játszanak egymás ellen, hanem a fiatalok az úgynevezett Skills Challenge versenysorozatban mérik össze a tudásukat. A Skills Challenge nem más, mint egy tesztverseny, amit minden hokissal rendszeresen megcsináltatnak. A teszt során a játékos korcsolyázó tudását, technikáját, fizikumát, lövőerejét egyaránt felmérik. A téli ifjúsági olimpián, illetve előtte a kvalifikációs versenyen is ezt pontozták, és ez alapján döntötték el, hogy ki a legjobb. Magyarországot a női hokisok között tehát az újpalotai Gasparics Fanni képviselte, aki a Helsinkiben megrendezett olimpiai kvalifikációs verseny bronzérmével biztosította a helyét az olimpia 15 fős mezőnyében. Fanni azzal a céllal utazott Innsbruckba, hogy legalább a legjobb nyolc között végezzen, de titkos vágyai között egy érem is szerepelt.
Az első tervét könnyedén teljesítette, majd a döntőben végig egyenletes teljesítményt nyújtva majdnem aranyérmet nyert. Sajnos, a legrosszabb pillanatban, éppen az aranyért tartó páros mérkőzésen remegett meg egy pillanatra a keze, ami elegendő volt holland vetélytársnőjének ahhoz, hogy egy hajszállal jobban teljesítsen. Fanni tehát ezüstérmes lett, ám azzal, hogy az első ifjúsági téli olimpián a magyar csapat első érmét szerezte, mindenképpen sporttörténelmet írt. Az újpalotai lány mellett egy másik magyar jégkorongozó, Kovács Attila tudott még érmet szerezni, így a két hokis fiatal a magyar küldöttség legeredményesebb sportolója lett.
– Jó volt az egész verseny, mégis maradt bennem hiányérzet – mondta Fanni. – Nagyon kevesen múlt, hogy ne én végezzek az élen, hiszen minden az utolsó párban dőlt el. Éppen ezért rettentően izgultam a feladat előtt, és sajnos emiatt rontottam is. De ezzel együtt nagyon örülök annak, hogy érmesként térhetek haza Innsbruckból. Fantasztikus érzés volt egy ilyen világversenyen szerepelni. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy Magyarországot képviselhettem, és tagja lehettem ennek a fantasztikus csapatnak. Nehéz is lesz visszarázódni az otthoni hétköznapokba. Az élet azonban megy tovább, vár a tanulás és az edzések, de az biztos, hogy sosem fogom elfelejteni ezeket a napokat.
Gasparics Fanni a jövőben már a felnőtt női jégkorong-válogatottban kell, hogy bizonyítson. A Németh László Gimnázium 11. évfolyamos diákja ugyanis „kiöregedett” az U18-as válogatottból, így jövőre már nem szerepelhet az A csoportos világbajnokságon. A felnőtt női válogatott tagjaként azonban hamarosan újabb fontos feladat vár rá, hisz a Magyar Jégkorong Szövetség az U18-as csapat sikerén felbuzdulva a válogatottat benevezte a 2014-es felnőtt téli olimpia selejtezőjébe.

Képgaléria: