Menu

Október 5-e a pedagógusok világnapja

2022.10.05.

1994 óta minden év október ötödikén ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját.

Az UNESCO 1994-ben tette meg október 5-ét a Pedagógusok Világnapjává.

Ilyenkor a pedagógusok áldozatos munkája előtt tisztelgünk, elismerjük a jövő generációira gyakorolt hatásukat.

A világnap alkalmat kínál arra, hogy világszerte ünnepeljük a tanári hivatást, számba vegyük az eredményeket, és figyelmet irányítsunk a tanárok hangjára, akik a globális oktatási cél elérésének középpontjában állnak, senkit sem hagyva hátra.

Audrey Azoulay-nek, az UNESCO főigazgatójának, Gilbert F. Houngbónak, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójának, Catherine Russellnek, az UNICEF ügyvezető igazgatójának és David Edwardsnak, a Nemzetközi Oktatási Szervezet vezetőjének közös üzenete pedig így szól idén:

„Ma, a Pedagógusok Világnapján megünnepeljük a tanárok kritikus szerepét, ahogy a tanulókat folyamatosan formálják az önmagukért, másokért és a bolygóért való felelősségvállalásban. Felszólítjuk az országokat, biztosítsák a tanárok számára, hogy megbízható és elismert tudástermelők, reflektív gyakorlati szakemberek és politikai partnerek lehessenek.”

Ezzel szemben idén itthon az oktatás méltatlan helyzete miatt a tanárok kénytelenek országos sztrájkkal „ünnepelni” az oktatás világnapját, amelyet a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók.