Menu

Ökonap a Külvárosi Tankörösökkel

2008.04.27.

Miért pazarló a húsfogyasztás? Mi köze a ?harmadik világ? éhezésének a húsfogyasztáshoz? Lehet-e hulladékokból szobrot építeni? Mit kezdhetünk a megunt pólóval? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphattak azok, akik a Külvárosi Tankör április 22-i egész napos rendezvényén ott voltak a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ Pattogós utcai épülete előtti területen.

Miközben a helyi iskolások munkáiból tekinthettek meg kiállítást az arra járók, a civil szervezetek asztalainál a Fair Trade, az Ökoszolgálat, a Fauna Egyesület, valamint a Retextil Műhely mutatkozott be. Utóbbiak azt is bemutatták, hogyan lehet némi kézügyességgel új tárgyakat létrehozni a régi pólókból. A rendőrség munkatársainak közreműködésével egyrészt KRESZ ismereti vetélkedőn, másrészt biciklis ügyességi versenyen vehettek részt a kisebb gyerekek és a nagyobb diákok.
Sajnos, az eredeti tervtől eltérően a Hulladékhasznosítóba illetve a REX Állatmenhelyre nem volt látogatás, de ez nem a szervezőkön múlt. Maga az egész napos program jól sikerült, és ahogy Czikora Györgyi, az oktatási intézmény vezetője mondta:
-Ha ma csak tíz ember gondolkodásmódjára egy kicsit is hatást tudtunk gyakorolni, már elértük a célunkat. Legközelebb már százak fognak érdeklődni. Iskolánk 2005 óta Ökoiskola, így nagyon fontosnak tartjuk a diákok ilyen irányú képzését. Számos tantárgyat is tanulnak az öko jegyében.
Mert például ki tudja, hogy egy év alatt közel ötven millió eldobható pelenka kerül a földbe, amelynek lebomlási ideje kettőszáz-ötszáz évig is eltart.
Bár az időjárás szeszélyes volt, és időnként az eső is befolyásolta a programokat, ennek ellenére a Bőrgyári Capriccio együttes szabadtéri koncertet tartott, aki pedig részt vett a programokon, állíthatjuk: jól érezte magát!