Menu

Odafordulni a bajban lévőhöz

2021.02.22.

A járványkezelés tapasztalatai, a kormányzati elvonások hatásai kerültek terítékre Tóth Imre alpolgármester és Komjáthi Imre megbeszélésén.

Az MSZP elnökhelyettesét, Komjáthi Imrét fogadta a kerületben Tóth Imre alpolgármester. A találkozó apropója az volt, hogy Komjáthi Imre az elmúlt hetekben számtalan önkormányzatot látogatott meg az országban, hogy megismerje, hogyan csapódott le a járványidőszak, valamint a kormányzati elvonások hatása helyben. Sok más település mellett Esztergályhorváti, Eger és a XV. kerület is állomása Komjáthi Imre országjárásának és a politikus lényegi különbséget nem tapasztalt az egyes települések között.

„Azt látni, ami a Fidesz-rezsim 2010-es kezdete óta zajlik: a társadalmi csoportok közötti olló tovább nyílik. A szegény szegényebb lesz, a gazdag pedig még gazdagabb. Ez mindenhol igaz, Borsodban, Zalában és Budapesten egyaránt” – mondta Komjáthi Imre, hozzátéve, hogy a rabszolgaörvény, az azzal kapcsolatos intézkedések folyamatosan kiszolgáltatják a munkásembereket. A járvány első hullámában, a gyárak leállásakor az első eszköz, amihez a munkáltatók hozzányúltak a munkaidőkeret volt. Ez Komjáthi Imre szerint olyan lehetőség lenne, amivel éppen ilyen helyzetben – az érdekképviseletek bevonásával, a kollektív szerződések betartásával – jól lehetne kezelni a krízist, el lehetne kerülni az elbocsátásokat. Csak éppen sok helyen ennek az ellenkezője történt meg.

„A járványügyi intézkedések során éppen a kormány engedte meg, hogy a kollektív szerződéseket figyelmen kívül hagyják. A kormány gyakorlatilag prédának odadobta a melósokat a munkáltatók elé” – mondta Komjáthi Imre. Leszögezte, az MSZP határozott célja a rabszolgatörvény eltörlése 2022 után, új sztrájktörvényt és új Munka törvénykönyvét kell alkotni a választások után. –  Mi ott vagyunk a gyárkapukban, és ha elmegyek egy településre megkeresem az adott terület szakszervezeti vezetőit, mert nem az íróasztal mögül akarunk javaslatokat megfogalmazni.”

Arra is kitért, hogy mi van a most is harsogott kormányzati sikerpropaganda mögött.

A 2013-as Éhségmenet

„A Fidesz mindig az átlagok mögé bújik. Átlagbér, átlagnyugdíj, átlagos család. Az átlag azt nem mutatja meg, hogy vannak győztesei és vannak vesztesei a kormány ténykedésének, a kormányzás látható hiányának. Hiába az átlagok, ha még a KSH adatai is azt mutatják, hogy a legjobban kereső 400 ezer ember ugyanannyi pénzt visz haza, mint a legrosszabbul kereső 1,8 millió. A közmunkások bérét sikerült napi 76 forinttal sikerült növelni. A nyugdíjaknál pedig elérték, hogy az eddigi 200 ezer nyugdíjason felül az emelés elinflálása miatt újabb 70 ezer idős került a szegénységi küszöb alá.”

„Nekünk fontos, hogy legyenek az MSZP-ben olyan emberek, akik a munkásréteget ilyen következetesen és hitelesen képviselik, mint Komjáthi Imre. Az Orbán-kormány ugyanis magukra hagyta őket, kiszolgáltatottá váltak. Azoknál a külföldi tulajdonú cégeknél is, ahol az anyavállalat egy más munkaadó kultúrából jön, ott is érződik, hogy élnek a lehetőséggel, hogy a Fidesz-kormányok keveset tesz a melósok érdekeiért” – mondta az alpolgármester. Tóth Imre emlékeztetett, a XV. kerületben az általa vezetett Mindenki a Tizenötödikért-frakció olyan költségvetési tervezetet alkotott, amely szinten tartja a szociális kiadásokart és megőrzi a szociális ágazatban, intézményeknél dolgozók bérét, juttatásait.

Komjáthi Imre az elmúlt hetek tapasztalatait érintve azt is elmondta, a baloldali vezetésű önkormányzatok példa értékűen álltak hozzá a járványhelyzet kezeléséhez, juttatásokkal, védőfelszerelésekkel segítették a helyben élőket.

A két politikus ismeretsége egyébként erősebb az átlagos pártbeli kapcsolatnál: mindketten részt vettek a 2012-ben és 13-ban is megszervezett Éhségmeneten, amelynek Komjáthi Imre főszervezője volt. Az első Borsodból indult, a második pedig az ország 12 pontjából jutott el Budapestre. „Miskolcról jöttünk fel hóban, szélben, fagyban, szó szerint” – idézte fel a 196,8 kilométeres menetelés nehézségeit Tóth Imre. Komjáthi Imre pedig arra emlékezett, hogy milyen aggódás övezte a menetet a rendkívüli körülmények miatt.

„Fantasztikus volt megélni, hogy mennyien segítettek, drukkoltak, hozták a rengeteg pogácsát, volt, aki egy láda naranccsal kedveskedett nekünk – mondta Komjáthi Imre. Az kiderült a két politikus szavaiból, hogy ez maradandó, fontos élmény volt a számukra, hiszen az Éhségmenetek nemcsak a figyelemfelhívást, hanem a szolidaritás kifejezését is szolgálták. – Én bennük a testvéreimet tisztelem azóta, mondhatom ezt.”

(Cs.B.)