Menu

Nyugdíjba vonult a IV-XV. kerületi Bíróság elnöke

2004.09.16.

Szeptember 10-én a nyugdíjba vonuló és jelenleg szabadságát töltő Dr. Birinyi Sándortól, a IV-XV. kerületi Bíróság elnökétől köszöntek el egy kötetlen beszélgetés keretében a XV. kerület vezetői.

A beszélgetésen részt vett Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János, Király Csaba és dr. Pálinszki Antal alpolgármesterek, dr. Nagy Antal jegyző, dr. Herczeg Julianna aljegyző, Horváth Ferenc alezredes, a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője és Kalmár László nyugállományú ezredes. A polgármester megköszönte az elnök úrnak a több mint 44 éves a jog területén eltöltött munkáját illetve azt a 39 évet, amely időszak alatt többek között a XV. kerület polgárainak ügyes-bajos ügyeit intézte, s ezáltal az itt élő embereken segített.

A nyugállományba vonuló elnök válaszában hangsúlyozta, hogy elnöksége alatt nagyon jó kapcsolat volt az önkormányzat és a bíróság között, hiszen munkatársaival mindig arra törekedett, hogy az igazsághoz mindig jussanak el a jogi keret figyelembe vételével. Az elnök munkájának súlyát érzékeltetve elmondta, hogy amíg negyven évvel ezelőtt 12 bíró, addig ma 24 bírónak kell a felgyülemlett feladatokat megoldania.

– Mindenestre büszke vagyok, hogy ilyen mennyiségű munka ellenére az elmúlt 16 esztendőben sikerült megteremteni a stabil ítélkezési színvonalat, és a IV-XV. kerületi intézmény tartósan a főváros legjobb kerületi bírósága címet vívta ki magának. Az utódomnak mást nem is kívánhatok, mint hogy ezt a színvonalat sikerüljön a jövőben is megtartania – mondta befejezésül Dr. Birinyi Sándor.

Dr. Birinyi Sándor feladatát június 16-tól dr. Gatter Lászlónak, a Fővárosi Bíróság elnökének megbízásából ideiglenesen dr. Vályiné dr. Horváth Ildikó látja el, amíg nyílt pályázat útján nem születik végleges döntés a volt bíró utódjának személyéről.

Dr. Birinyi Sándor munkájának fontosabb állomásai:

1960- Pesti Központi Kerületi Bíróságon félévig, majd az Észak-pesti Bíróságon fogalmazó
1965-77 Észak-pesti Bíróságon bíró
1977-79 Fővárosi Bíróság másodfokú bírója
1979-81 II-XII-XI. kerületi Bíróság bírója
1981-88 Észak-pesti Bíróságon bíró, majd elnök-helyettes
1988-2004. június 15-ig nyugdíjba vonulásáig az Észak-pesti Bíróság elnöke