Menu

Nyolcvanadik kiállítás

2005.10.07.

Nagy Előd festőművész nyolcvanadik kiállításának megnyitójára került sor kedden este az Újpalotai Közösségi Ház Zsókavár Galériában.

Hajnal László rövid köszöntő szavait megelőzően Vámosi Nagy Zsuzsa és Csáki András zenélt a közönségnek, majd dr. Pálinszki Antal alpolgármester nyitotta meg a kiállítást.
Megnyitóját személyes gondolatokkal kezdte, majd azzal folytatta, hogy ő mint nem hozzáértő tud a kiállításhoz hozzászólni.
-Mert mit is mondanak azok, akik hozzáértők? Amit a művész alkalmaz, finom tónusvilág, színtobzódás, virtuozitása az ecsetkezelésnek, kompozíciós készség szigorú és nem szigorú megnyilvánulása stb.Tőlem butaság lenne ilyesmit hallani, mert én az a néző vagyok, aki miatt az alkotások többsége van. Az átlagnéző, aki eljön.
Az alpolgármester ezután arról beszélt, hogy régóta ismeri Nagy Elődöt, aki 1990 után egy levél alapján mutatta be a kerületi alkotóművészeket.
-Előd tősgyökeres pestújhelyi, én rákospalotai. Nem budapesti. Mert akkoriban, amikor mi születtünk még nem tartozott Budapesthez Pestújhely és Rákospalota- mondta dr. Pálinszki Antal, majd néhány szóban beszélt Nagy Előd életútjáról.
Dr. Feledy Balázs, művészeti író az alpolgármester szavai után Nagy Előd alkotásait tartalmazó könyvről beszélt, amely a kiállítás idején jelent meg.
-Olyan műről, könyvről kell beszélnem, amelyet csak sajnos, kevesen foghattak ez idáig a kezükbe. Velem együtt tizenheten. Tudjuk, hogy minden művész számára nagy dolog egy ilyen művet a kézbe venni. Azt gondolom, hogy a XV. kerületnek is egy olyan jeles napja a mai, hiszen egy csodálatos kiadvánnyal gazdagodik kulturális élete. Sőt, a kortárs képzőművészetnek is vagyunk ez által a birtokosai, ami ma már minden kutató számára elengedhetetlen, hogy ne legyenek ilyen kiadványok.
Dr. Feledy Balázs beszélt arról, hogy ez a könyv lehet katalógus, album, művészkönyv, ám véleménye szerint ez inkább képeskönyv, ami azonban tudományos értékű is, hiszen Nagy Előd életművének az egyik legalaposabb összefoglalása.
-Előd minden arcát megmutatja számunkra: portrékat, enteriöröket, aktokat, tájakat, utazási élményeket, családábrázolást. Nagyon örülök, hogy éremművészeti alkotásai is megtalálhatók az egyszerű szerkezetű könyvben, amely nagyon jól olvasható. 123 kép található a könyvben, tehát a legnagyobb Nagy Előd kiállításnak lehetünk a tanúi a könyvben. A könyv képes az anyagszerűséget sugározni!
Szó volt arról is a könyvbemutatón, hogy Nagy Előd minden művének sorsát a szívén viseli, foglalkoztatja, hogy melyik, hol található.
-Köszönet a támogatóknak, külön a XV. kerületi Önkormányzatnak. Hiszen támogatók nélkül ma már semmi sem jelenhet meg.
A könyvbemutatót követően- melyen részt vett a barátokon, ismerősökön túl többek között Kőhegyi Gyula, a Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesületének grafikusművész tagja és Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója is -ismét a zene- a fuvola és a gitár- kapott főszerepet, majd a jelenlévők közösen, kisebb csoportosulásokban illetve egyenként tekintették meg Nagy Előd alkotásait.
Nagy Előd kiállítása október 24-ig tekinthető meg a Zsókavár Galériában.

Kapcsolódó oldalak: