Menu

Nyitva van a kapu…Pestújhelyen

2006.05.22.

Május 19-én Mészáros Balázs lantjátékára és Dóra Áron furulyaszavára vette kezdetét a 14. Pestújhelyi Napok rendezvénysorozat, amely immáron a hagyományoknak megfelelően május közepe táján tíz napig várja színes programokkal mindazokat, akik Pestújhelyen nemcsak lakni szeretnének, hanem otthonuknak is tekintik e kerületrészt.

Idén dr. Pálinszki Antal alpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg a Pestújhelyi Napokat. Köszöntő szavaiban kiemelte, hogy mennyire fontos szerepe van a szponzoroknak egy ilyen programsorozat megrendezésében.
-Az önkormányzat mellett sokan támogatták ennek létrejöttét, melynek oka a sokszínű programoknak köszönhető illetve annak, hogy a kerületrészek helyi identitással rendelkeznek, s megteremtik maguknak a helyi napokat. Ennek megfelelően vannak az Újpalotai Napok, a Palotai Napok illetve a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozata.
A köszöntő szavakat követően pedig a Mi hírünk az országban, mi hírünk a világban? című kiállítás megnyitójára került sor.
Pintér Zsuzsanna, a PeKH vezetője elmondta, hogy hagyományosan egy-egy másik művelődési intézmény vezetője nyitja meg a Pestújhelyi Napok aktuális nyitó kiállítását, így idén Sebőkné Zalka Ilona, a Rátkai Márton Klub Kulturális Egyesület titkára köszönti a látogatókat.
A Mi hírünk az országban, mi hírünk a világban? című kiállítás a Pestújhelyen élt és élő művészeket, tudósokat, föltalálókat, hivatásukat kiemelkedően végző embereket mutatja be.
Sebőkné Zalka Ilona a kiállítás kapcsán beszélt Pestújhely településről, annak történetéről, majd visszatekintést adott az elmúlt öt év ezen alkalommal nyílt kiállításairól, melyek a pestújhelyiek játékairól, tárgyairól, ünnepeiről illetve a sportjáról szóltak.
A mostani kiállításon az utódok emlékeznek az ősökre (pl. Bezsilla Nándor, Gerecze Péter stb.), a művészekre (pl. Kukely Júlia operaénekesnő, Toldi Mária énekes, énektanár, Malek Andrea színművésznő), képzőművészek (pl. Nagy Előd festőművész, Gyulai Líviusz, grafikusművész), Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Mészáros család (Mészáros Vince muzeológus, felesége Zsóka néni és lánya Emőke, az óvodai bábjáték megteremtői, Dr. Mészáros Klára sinológus, s testvére Balázs, aki muzeológus), valamint a fiatal művészek: Gergely Anna (színész) és Diós Gabriella (keramikus) illetve Vass László cipész, aki különleges műgyűjteménnyel rendelkezik.
-Legyenek büszkék az ősökre, az itt élőkre!- mondta kiállítás megnyitója végén Sebőkné Zalka Ilona.

Mi hírünk az országban, mi hírünk a világban?- kiállításon megjelenő s Pestújhelyhez kötődő művészek, alkotók.

Dr. Mészáros Vince muzeológus
Dr. Mészáros Vincéné bábművész, pedagógus
Dr. Mészáros Balázs muzeológus
Mészáros Klára Kína magyarországi nagykövete
Mészáros Emőke bábtörténész
Vári László zenész
Malek Andrea színész, énekes
Toldi Mária énekes, énektanár
Malek Miklós zenész
Weszter Erzsébet ötvösművész
Nagy Előd festőművész
Lovas Katalin újságíró
Diós Gabriella kerámia művész
Kikely Júlia operaénekes
Gyulai Líviusz grafikusművész
Antall József miniszterelnök
Bezsilla László ?lepkekirály?
Gerecze Péter régész
Dr Rács Géza láma
Pomogáts Béla irodalomtörténész
Zajti Ferenc festőművész, keletkutató
Dr. Pozsonyi Teréz immunológus
Dr. Baráth Zoltán biológus
Csap Erzsébet művészettörténész
Novobátzky Károly fizikus
Tóth László föltaláló
Dr. Borhidy Ferenc csellista
Gacs Gábor grafikus
Vass László cipőfelsőrész készítő mester, műgyüjtő
Gáspár Anna színművész

Képes beszámoló