Menu

Nyitókoncert ünnepléssel

2004.11.23.

Szombaton este Karai József: Tavasz kantáta című szerzeményének bemutatójával vette kezdetét hivatalosan az ANNO 2004 Művészeti Hét rendezvénysorozata.
A Csokonai Művelődési Ház színháztermében az önkormányzat nevében Hajdu László polgármester, a művelődési intézmények nevében Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a közönséget.

A megnyitó beszédekben többek között elhangzott, hogy 1996 óta immáron ez a kilencedik év, hogy az ANNO rendezvénysorozat tart ősz folyamán egy héten keresztül a XV. kerület művelődési intézményeiben. Az évek folyamán annyira hagyomány lett ez a programsorozat, hogy az iskolák is bekapcsolódnak a rendezvényekbe saját intézményük születésnapjának ünneplésével: idén a 30 éves Kontyfa, a 20 éves Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar, a korábbiakban a 125 éves Dózsa Gimnázium a sorozaton belül ünnepelte, ünnepli születésnapját. Most már a kerület polgárainak ez a rendezvénysorozat olyan, amit várnak. Ezen az esten mutatta be a Tavasz Női Kar és a Viva Voce Kórus közösen Karai József Tavasz kantáta című szerzeményét Karai József zeneszerző közreműködésével, Murányi Eszter karnagy vezényletével. Ezen az esten történt az a bejelentés, hogy a 20 éves Hubay Jenő Ifjúsági Zenekart fenntartó Hubay Jenő Művészeti Iskola és a Csokonai Művelődési Ház közösen finanszírozza egy CD megjelenését, melynek hangzóanyagát idén decemberben rögzítik és ebből az anyagból mutattak be néhányat nagy sikerrel. A zenekar a reneszánsztól a XX.századig a zeneirodalomból válogatott. (Bach: Air, Saint-Saëns: Ave verum, Grieg: Air a Holberg szvitből, Respighi: Antik táncok, Weiner: Csárdás és rókatánc az I. Divertimento-ból, Erkel: Hunyadi László (Palotás) vezényelt: Sebők Irén. A húsz év alatt – ahogy megtudhattuk – három generáció ment ki Sebők Irén keze alól: 240 fellépést tud maga mögött a zenekar, több országban felléptek, s mindenütt nagy sikert arattak.
Más hagyománya is lett ennek a rendezvénysorozatnak: Hajdu László polgármester az önkormányzat nevében majd minden alkalommal valami szépet jelentett be: többek között egyszer egy nagy hangversenyzongora vásárlását, a Tavasz Női Kar új fellépő ruhájának finanszírozását, a Viva Voce Kórus fellépő ruhájának finanszírozását, idén pedig a 20 éves kamarazenekar kapott egy új nagybőgőt az önkormányzattól, melyet a polgármester úr adott át a színpadon. Az önkormányzat másik gesztusát is tolmácsolta a polgármester úr azzal a bejelentéssel, hogy száz példányt megvett a Kincsőr című napokban napvilágot látó könyvből, mely a kerületben élő képzőművészekről szól.
Többi beszámolót lásd az