Menu

Nyílt fogadóóra a Hartyánban

2002.06.24.

Hagyományaihoz híven az önkormányzati képviselő-testület MSZP-frakciója nyílt fogadóórát, lakossági fórumot tartott június 3-án este az újpalotai, Hartyán közi Nevelési-Oktatási Központban. A találkozó főszereplői a helyi képviselők, Németh Angéla, dr. Pálinszki Antal, Birgány Lajos és Varga Imre voltak, jelen volt Hajdu László országgyűlési képviselő, polgármester és dr. Ódor József alpolgármester. A fórumot Gyurcsánszky János, az MSZP frakcióvezetője vezette.

A félszáznál is több újpalotai lakostól a legváltozatosabb (országos, kerületi és szűkebben vett helyi) kérdések záporoztak a fogadóóra válaszadó képviselőire, akik – dicséretükre legyen mondva – állták a sarat. (A kérdezők közül valaki megemlítette, hogy ezekre a fórumokra azért „elnézhetnének” a nem MSZP-s képviselők is, ha úgy vélik, ők ellenzékben is épp olyan lelkiismeretesen képviselik a polgárokat a testületben, mint a többség. Talán majd ez is elkövetkezik egyszer…)
Egy Nyírpalotai úti lakos felvetette, hogy az utak tavaszi rendbetételéből sajnos kimaradtak a járdák, néhol igen balesetveszélyes gödrök, hepe-hupák maradtak hátra. A főútvonal a „fővárosé”, a járda a kerületi önkormányzat kompetenciájába tartozik. A képviselők megígérték, haladéktalanul intézkednek.
Szóba került – nem először -, hogy jó lenne, ha a 7-es busz végállomását a Bosnyák térről Újpalotára helyeznék. Dr. Pálinszki Antal elmondta, hogy erről már többször tárgyaltak a BKV-val, de a közlekedési vállalat súlyos nehézségekkel küzd, most nem tud a kérésnek eleget tenni. De nem zárkóztak el teljesen az ötlet elől.
Juhász Józsefné arra kérte a polgármestert, tárgyaljon a Gázművekkel arról, hogy figyeljenek oda jobban a karbantartásokra, mert az utóbbi időben a gázkészülékek igencsak kormolnak. Hajdu László napokon belül felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval.
Vízvári Lászlóné az özvegyi nyugdíjak körüli méltánytalanságokra hívta fel a figyelmet, amire válaszolva Gyurcsánszky János elmondta, hogy az új kormány erre a kérdésre külön hangsúlyt fektet, a kérdező gondja is rövidesen megoldódhat.
Somogyi Éva, Őrjárat utcai lakos azt sérelmezte, hogy a kis telkes családi házas övezetben a közvetlen szomszédságában úgy működik egy autószerelő, hogy se éjjel, se nappal nincs nyugalmuk tőle. A polgármester megígérte, megvizsgáltatja az ügyet, ha a szóban forgó vállalkozás valóban sérti a környékbeliek érdekeit, kétséges, hogy kaphat-e tovább működési engedélyt (amelyhez egyébként a szomszédok hozzájárulása is szükséges).
Rocska László többek között idézte a Palotai Polgár című ingyenes propagandaújság vélekedését, miszerint azok az országgyűlési képviselők, akik polgármesterek is, mondjanak le utóbbi funkciójukról. Dr. Pálinszki Antal leszögezte, az MSZP-nek nincs ilyen állásfoglalása, nagy hiba is lenne, tekintettel arra, hogy a parlamentbe került 69 polgármester, alpolgármester, megyei közgyűlési elnök közül csak 28 a szocialista, 41 pedig fideszes. Akiknek az eszük ágában sincs a kettős funkcióikat feladni. (Medgyessy Péter miniszterelnök szerkesztőségünknek néhány héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy kimondottan hasznos ha egy képviselő polgármesterként jól ismeri a környezetét, a lakosság mindennapi életét, gongjait. Ilyen tapasztalatait a képviselői munkájában jól tudja hasznosítani. Hajdu Lászlót ezért jelölte a szocialista frakció a Parlament Önkormányzati Bizottságába. Ilyen indok áll Hajdu László elhatározása mögött: ismét indul az őszi választásokon a polgármesteri címért.)
Rocska László felvetette a Nyírpalota utca 81. számú ház mögötti „szeméttelep” problémáját is, ahol először még csak egy, mára már három nagyméretű rácsos tárolóval próbálták elkerülni, hogy a „folyamatosan lomtalanítók” oda hordják és szanaszét szórják a rossz bútorokat, hűtőket, sittet és más hulladékot. Sajnos a megoldás nem túl sikeres, a szemét továbbra is „beteríti” a környéket. A képviselők és a polgármester is arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat úgy próbált a problémára megoldást találni, hogy az nem a kerület, hanem a főváros feladata lenne. Évek óta növekvő összegbe, ma már évi 55 millió forintba kerül az illegális szemétlerakók felszámolása. Holott másra is, mondjuk a társasházak felújítására lehetne költeni ezt a pénzt. A lakosság is jobban odafigyelhetne az illegális szemetelőkre. Az önkormányzat önállóan (tehát a fővárostól függetlenítve) működtetett közterület-felügyelete, amelyből tíz fő folyamatosan járőrözik, partner lehet ebben, amennyiben a segítségüket kérik.
Szegedi István a Hulladékhasznosító Mű immár tíz-tizenkét éve folyamatosan jogszerűtlen működését vetette föl, s kérdezte, lesz-e végre megoldás? Hajdu László polgármester beszámolt a legújabb, talán már több, mint reménykeltő fejleményekről (lapunk 4. oldalán mi is bővebben írunk róla).
Az Észak-pesti Kórház „története”, szomorúan megoldatlan sorsa legalább ennyi évre nyúlik vissza. Dr. Ódor József alpolgármester elmondta, hogy Hajdu László múlt év őszi parlamenti interpellációja ellenére nem kerültünk közelebb a megoldáshoz, a fideszes kormány nem mutatott hajlandóságot a kérdés megoldására, főként a tulajdonviszonyok rendezésére. Az érvényes döntés értelmében Budapesten hét regionális kórházközpontot alakítanak ki. Körzetünkben az újpesti kórház lesz ez a központ, a megvalósított és elhatározott fejlesztések is erre irányulnak. Az Észak-pesti Kórházat, amennyiben az új kormány (remélhetően) rendezi a tulajdonviszonyokat, a lakosság érdekében úgy lehetne hasznosítani, hogy benne egy erős egészségügyi bázissal rendelkező idősek otthonát alakítanák ki. A fennmaradó épületekben pedig lakásokat és szociális intézményeket lehetne létesíteni.
Az Újpalota mellett rohamosan kiépülő kereskedelmi és szolgáltató „város” egyre nagyobb közlekedési gondokat vet föl. Az M 0-s továbbépítése, az egy vagy két új északi Duna-híd megépítése mellett a Szentmihályi út bővítése is elengedhetetlen. Szó volt arról, hogy a török bevásárlóközpont és az Asia Center építői ezt a bővítést is vállalják. Mi van ezzel – kérdezték a fórum résztvevői. A polgármester válaszában elmondta, hogy a középvonal meghagyásával, az utat mindkét oldalon másfél-másfél méterrel kiszélesítik, és a kereskedelmi központokhoz egy külön forgalmi csomópontot is kiépítenek. A kiszélesített út még a központok átadása előtt elkészül.
Szó esett arról is, hogy a vásárcsarnok mellett, a volt francia pékség (most bútorraktár?) előtt úgy parkolnak az autók, hogy egyszerűen lehetetlen a piacot megközelíteni. A képviselők itt is a közterület-felügyelők segítségét ajánlották igénybe venni, de elismerték, a csarnok körüli parkolási gondok végleges megoldása már nem sokáig várathat magára.
Az MSZP-frakció nyílt fogadóórája a „hivatalos” kérdésfeltevések után, ahogy az lenni szokott, még hosszasan folytatódott a képviselők és választóik közötti kötetlen beszélgetéssel.