Menu

Nyár végi tábori jelentések

2003.09.06.

A tanév végét jelentő csengőszótól a nyár utolsó napjáig szinte 100 százalékos kihasználtság jellemezte a XV. kerület táborait. Az utolsó turnusok számadatainak ismerete nélkül is elmondható, hogy a közel két és fél hónapos időszak alatt a Szántóföld úti létesítmény, a balatonvilágosi, a bernecebaráti táborok, valamint az agárdi üdülő több mint tízezer kerületi diákot és felnőttet látott vendégül.

– A kerületi napközis táborban az 1996. óta megszokott rend szerint zajlott az bélet – tudtuk meg dr. Géczi Istvántól, a kerületi Ifjúsági és Sport Központ igazgatójától. – A 9 turnusban összességében 7000 gyerek fordult meg a táborban. A programokról a pedagógusok gondoskodtak: a 9 hét alatt három kerületi iskola szervezte a Szántóföld úti tábori életet. Az első 4 hét során a gyerekek az önkormányzat buszával a Tanuszodába is eljártak, ám a vizes létesítmény a karbantartási munkák miatt július közepén bezárt. A diákokra ezután is számtalan érdekes program várt. Július 23-án például a BRFK szakemberei látogattak el a táborba, és tartottak színvonalas kutyás, motoros és önvédelmi bemutatót a gyerekeknek, akik közül a vállalkozó kedvűek nemcsak a rendőri felszereléssel ismerkedhettek meg közelebbről, hanem a drogtotó helyes kitöltésével is megpróbálkozhattak. Az eseményt megtisztelte Hajdu László polgármester is, de az önkormányzat vezetői, az alpolgármesterek és az osztályvezetők is-felkeresték az táborozó gyerekeket.
– Balatonvilágoson június 17 – augusztus 26. között 626 diák és 49 pedagógus pihenhette ki az előző tanév fáradalmait. A létesítmény még a tavasz folyamán kisebb felújításon esett át, így a nyári hónapokban már egy megszépült konyha, ebédlő várta a résztvevőket. A sátortáborban nyaralók idén az időjárásra sem panaszkodhattak, hiszen egyetlen hét kivételével végig kánikula jellemezte a Balaton időjárását. Persze, a meleg ellenére a fürdés mellett jutott azért még energia a környék megismerésére, valamint a különböző sportprogramokra is. Bernecebaráti továbbra is a kerület egyik büszkeségének számít; a szép környezetben végig telt házzal üzemelt a létesítmény. A börzsönyi szezont ezúttal a június 2 – augusztus 31. közötti időszak jelentette de persze a szlovák határ mentén található tábor kihasználtsága idén át fog nyúlni az őszi hónapokra is. Tavaly önkormányzati beruházásból téliesítettük a faházakat, így a hidegebb időszakban is ideális körülmények között táborozhatnak a gyerekeink a hegyek között. Persze a beruházásokból erre az évre is maradt: a Szokolyi-kúria belső felújítását követően megújult a konyha, az étterem, a fürdők és az orvosi rendelő. Azon túl, hogy idén nyáron 696 diák és 60 pedagógus töltötte szabadságát a létesítményben, nemzetközi eseményeknek is otthont adott a tábor. Június 16 – 23. között például a Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Iroda munkatársai egy kézműves hetet szerveztek, melyre meghívást kaptak a testvérvárosok diákjai is.
Az igazgató elmondta, hogy az agárdi üdülő volt ez idáig a legkevésbé ismert a közalkalmazottak, köztisztviselők körében. Ám az biztos, hogy azok a kerületi pedagógusok, akik munkájuk elismeréseként önkormányzati támogatásból a családjukkal egy hetet tölthettek el a Velencei-tó partján, a jövőben a kollégáik körében jó hírét keltik majd az üdülőnek. Arról nem is beszélve, hogy a korábban sem túl magas térítési költségeket az önkormányzat idén mintegy a negyedére csökkentette.