Menu

Nőnap és a természet
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.03.09.

Ismét eltelt egy hónap. Ezt abból is érzékelem, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös utcai könyvtárában újból a Krúdy Kör tartotta kiállítással és irodalommal egybekötve művészeti délutánját.
Március 6-án lovag Kanizsa József, a Krúdy Kör titkára, író, költő Fenyves Mária Annunziata festőművész és költővel, valamint lovag Király Lajos költővel beszélgetett, miközben Seres Bianca és Hermann Lilla a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ diákjai kedves énekeikkel tették még színesebbé az összejövetelt.

Álmodj új hazát!- ez egy olyan vers, melyet Kanizsa József írt. Ezzel a verssel köszöntötte a hölgyeket, a nőket, a kislányokat a költő, majd a kiállításról esett szó beszélgetés formájában.
Fenyves Mária Annunziata elmondta, hogy a természet csodálatos világát, és virágait, valamint tájait festi meg, készít róluk grafikákat.
-Régebben egy XIII. kerületi könyvtárban beszélgettünk a művészi és festőművészi tevékenységéről- folytatta a beszélgetést Kanizsa József.
-Igen, így van. Én már egészen kicsi korom óta festek, hiszen édesapámtól sok fortélyt elleshettem. Ám én inkább a grafikát kedveltem, ebbe az irányba mentem el. Ez az én igazi énem. Ám emellett szeretem a színes világot, a színes képeket. Mivel a zene is meghatározta életemet, egy ideig ez kapott nagyobb hangsúlyt. Közben tíz évig képzőművészeti szakkört is vezettem a XIII. kerületben. A könyvtárban ugyan irodalomórát kellett tartanom, de ezt a képzőművészettel úgy kombináltam össze, hogy a gyerekekkel verset, prózát ismertettem meg, majd azt kértem, rajzolják le a hallottak egy részét, azt, ami megragadta őket- mondta a művésznő, majd a hangulat fokozására Seres Bianca énekelt.
A program folytatásában Fenyves Mária Annunziata arról is beszélt, hogy könyveit, verseit saját maga illusztrálja illetve szót ejtett arról, hogy számos olyan tanítványa van, akiknek életútját figyelemmel kíséri, tudja, hogyan boldogulnak az életben.
A „kossuthos” diákokat is bevonta a rendezvénybe a művésznő, aki verseit felolvasva kíváncsi volt, hogy felismerik-e a diákok azokat a virágokat, állatokat, melyekről versei szólnak: így a hóvirág, a vöcsök és sok más egyéb.
A kellemes délutáni együttlét folyamán Király Lajos költő, író saját életéről beszélt néhány gondolatban.
-Hiszem és vallom, hogy az ember csak úgy lehet boldog, ha másokért is tesz, ha másoknak is szerez örömteli perceket, órákat, napokat.- mondta, és ő nemcsak mondja mindezt, hanem így is gondolja. Király Lajos több mint négy évtizede alkotja műveit, és emellett számtalan közéleti szerepet is vállal. Itt az Eötvös Könyvtárban is már többször járt, csak úgy mint Fenyves Mária Annunziata. Király Lajos életútját több mint egy tucat megjelent kötete, versei, prózái jelzik. Szívesen alkot épp úgy a fiataloknak, mint a feleségének, és nagyon szereti alkalmazni a lágy, költői kifejezéseket.
Az irodalmi délután ismét sikeres volt köszönhetően egyrészt az alkotóknak, másrészt a közönségnek, így többek között a gyerekeknek, akik rendszeresen ellátogatnak a programra. Ahogy pedig már a korábbiakban, így ezen az összejövetelen is megmutatta a tehetséges kisdiák: Hermann Lilla, hogy milyen szép, csengő hangon énekel.

Kapcsolódó cikkek





















Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló