Menu

Nők elleni erőszakról szóló akciónaphoz csatlakozott a XV. kerület

2020.11.24.

A „16 akciónap a nők elleni erőszak ellen” eseménysorozatban kiadvánnyal, plakátkampánnyal és cikksorozattal vesz részt az önkormányzat.

A XV. kerületi önkormányzat, valamint az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ – a XV. kerületi Egyesített Szociális Intézmény része – csatlakozott a „16 akciónap a nők elleni erőszak ellen” – https://16akcionap.org/ – eseménysorozathoz.

Ahogy Cserdiné Németh Angéla polgármester fogalmazott, ezt kifejezett szándékkal tette az önkormányzat.

„Bízom abban, hogy így is segíthetünk abban, hogy az áldozatok és közvetlen környezetük felismerje a bántalmazást, és tudják, hol és kihez tudnak segítségért fordulni. Hiszem, hogy elérjük a célunkat, és aki az anyagaink olvasása alapján azonosítja magát vagy a szomszédot, az tudja, hova kell mennie, mit kell tennie. Tudom, hogy akiknek kell, értik ezeket a mondatokat: nem a te hibád! Nem az alkohol! Segítségre van szükséged!”

A 16 akciónaphoz az alábbi formákban csatlakozott a XV. kerület:

  • „Nem magányügy” címmel tájékoztató, figyelemfelhívó, a segítségkérési információkat bemutató, 8 oldalas melléklet jelenik meg az Életképek november 26-i számában – ezzel összesen 31 ezer postaládába jutnak el a nők elleni erőszakról szóló írások és a segítségkéréshez, -nyújtáshoz elengedhetetlen információk.
  • „Nem magányügy” plakátkampány – a kerület fő pontjain, intézményeiben 200 darab A2-es plakát jelenik meg.
  • A kampányt egyszerűen és hatásosan mutatja be egy kisfilmen Cserdiné Németh Angéla polgármester.
  • „Nem magánügy” címmel cikksorozat is olvasható a bpxv.hu önkormányzati honlapon december 10-ig – az Életképek mellékletében megjelent, de azoknál részletesebb anyagokhoz férhet hozzá mindenki online is.

Az önkormányzat vezetése kiemelt feladatának tekinti a nyilvánosság figyelmének felkeltését, és a tájékoztatást a nők elleni erőszakról. Elengedhetetlen a szolidaritás kifejezése is az áldozatok iránt, valamint a nyomásgyakorlás a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. Főleg egy olyan helyzetben – a koronavírus okozta rendkívüli viszonyok között –, amikor családok, párok ezrei ­– közöttük bántalmazók és bántalmazottak – kell, hogy összezárva éljenek nap, mint nap.

A 16 Akciónapról

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg. A kampány fő célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása; ennek érdekében tájékoztatást nyújt a jelenségről. A kampány az emberi jogi alapelveket követi, így a nők elleni erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása fontos üzenetei, elemei az eseménysorozatnak. A kampány rávilágít: az államoknak jogi kötelezettsége, felelőssége van e téren, így a 16 Akciónap cselekvésre hív a hatékony és szakszerű állami, intézményi, hatósági fellépés, a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Az akciónapban részt vesznek többek között civil szervezetek, mint a NANE Egyesület, a Patent Egyesület, a Női Érdek – Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület, a Másállapot(ot) a szülészetben!, a Stop-Férfierőszak Projekt, az Emma Egyesület, a Labrisz Leszbikus Egyesület, valamint a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) – és egyetlen települési önkormányzatként a XV. kerület. Az akciónapról, a csatlakozók soráról a https://16akcionap.org honlapon tájékozódhatnak.

(Cs.B.)