Menu

Nemzetközi múzeumi este
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.04.27.

Salát Ildikó, Hepke Johanna, Hepke Viola, Hepke Alajos, Szarka Hajnalka. No, nem névfelsorolásról van szó, csupán arról, hogy ilyen sok közreműködője volt az április 22-én tartott Múzeumi esték rendezvénynek, mely a Rákospalotai Múzeumban volt és a házigazda Dömötör László költő, képzőművész volt.

Amint Dömötör László elmondta, most ismét olyan palotai művészeket lűt vendégül, akiknek valamilyen köze van hozzá is. Így például Salát Ildikó, akinek édesanyja tanította Dömét a gimnáziumban.
Az együtt töltött másfél órában egy soknemzetű esten vehettek részt az érdeklődők, hiszen miután anya és lánya (Ildikó és Viola) egy olasz szvitből adtak elő egy részletet, egy osztrák zenemű csendült fel anya és fia (Ildikó és Alajos) előadásában. A skót Égi csónakos és Mary esküvőjét követően Amerikából dzsessz duettek érkeztek, majd Dömötör László versét mondta el Ildikó. Két csellón adott elő Ildikó és másik lánya, Johanna három cseh népdalt, majd egy matchbox boogie illetve egy dél-amerikai dal feldolgozása csendült fel. Kinek ne csengene jól a Zúg a Volga, vagy a Fekete szemek című orosz dal. Ezek is elhangoztak az esten, majd ismét néhány Dömötör László vers sorait hallgathatta meg a közönség.
A koncertet követően Dömötör László beszélgetett Salát Ildikóval és Szarka Hajnalka festőművésszel, akinek Naplójegyzetek című tárlata egészen május 17-ig tekinthető meg a múzeumban.
Az alkotók mivel mindketten művésztanárok, a mai oktatási helyzetről és arról kezdtek el beszélgetni, hogy mennyivel nehezebb kezelni a mai kiskamasz korosztályt, akikre sokkal nagyobb hatást gyakorolna egy-egy a családdal eltöltött este, egy könyv olvasása, mint az a tömény agresszivitás, ami körbe veszi. A problémák kezelése során pedig épp a gyerekek tehetsége vész el, mivel sokszor a pedagógus kategóriákba sorolná őket, és nincs arra idő, hogy egyénileg foglalkozzanak velük. A szorongásokról: a gyermeki lét hatása a felnőttkorra ?ezeket a tényeket támasztja alá Szarka Hajnalka kiállítása is: a Naplójegyzetek, amely mellett ajánló is olvasható. Amolyan naplójegyzet.

Kapcsolódó cikkek:





Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló