Menu

Nemzetközi módszertani workshop

2009.10.27.

A Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtárban egy igazán színes kétnapos programra került sor az elmúlt héten, melyről Kőrösi Róbert, az oktatási intézmény igazgatója számolt be.

-A Hubay Jenő Zeneiskola valószínű, hogy az országban elsőként a nemzetközi testvérintézményi kapcsolatait felhasználva egy nemzetközi módszertani workshopnak adott otthont október 20- 21-én.
A találkozó lehetőséget biztosított a résztvevőknek arra, hogy megismerjék a különböző iskolákban használatos metodikai megoldásokat és azokat saját pedagógiai célkitűzéseinek eszközeként jobban ki tudják használni. Ugyancsak jelentős célja volt a kurzusnak, hogy az általában csak formai testvérintézményi megállapodásokat olyan valós tartalommal töltse meg, amely ezeknek az együttműködéseknek tulajdonképpeni célja. Az előzetes szervezés során világossá vált valamennyi résztvevő számára, hogy az Európai Unión belül ilyen viszonylag kis befektetést igénylő, viszont nagy szakmai és humán hozadékkal bíró együttműködéseket kell kialakítani és működtetni. Valamennyi iskola egyetértett abban, hogy a felnövekvő nemzedékeknek milyen nagy szüksége van a művészetoktatásra, annak valamennyi szegmensére, hiszen az ebben résztvevő gyermekek mind fizikailag, mind szellemileg sokkal nagyobb előnybe kerülnek kortársaikhoz képest, arról nem is beszélve, hogy mentesek maradnak a társadalom negatív, uram bocsá’ károsító hatásaitól, melyek hosszú távon degenerációkat hozhatnak létre.
Ugyancsak fontosnak tartották a résztvevők megemlíteni azt, hogy globalizálódó világunkban szinte csak a művészetek nyelve az, ami közös megértésre talál, ugyanakkor az egymás nemzeti kultúrájának megismerése erősíti a saját nemzeti identitást, mely elengedhetetlenül szükséges, hogy a jövő kihívásainak a felnövekvő nemzedékek adekvát választ tudjanak adni.
Konkrétan a résztvevő tanárok és diákok saját bevallásuk szerint ilyen mélységben még nem ismerték meg az iskolákban alkalmazott módszereket, az alkalmazott kottákat, előadási darabokat. A workshop így lehetőséget biztosított arra, hogy azokat a zenei anyagokat, melyek felkeltették a résztvevők érdeklődését, ki tudták cserélni, ezzel is színesítve a saját didaktikai palettájukat.
Mivel a Ylivieska-i vendégek nem tartoznak bele a testvériskolák sorába, így lehetőséget biztosított az összejövetel arra, hogy egyrészt az Ylivieska Seudun Musiikkiopisto-val a Hubay Jenő Zeneiskola testvérintézményi kapcsolatot alakítson ki, de ugyanez a lehetőség adottá vált a bécsi Musikschule Alterlaa számára is. Ezáltal egy olyan, az Unió jelenlegi határain túlmutató együttműködés tud létrejönni a Hubay Jenő Zeneiskola jóvoltából, melynek keretén belül ezt a workshopot a résztvevők kétévenként más-más helyszínen meg tudják rendezni.
A rendezők és a résztvevők reményei szerint a nemzetközi módszertani kurzus szorosabbra fonja a részvevők közötti szakmai és baráti kötelékeket és képes megmutatni, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is viszonylag szerény költségekkel, a pályázati lehetőségek jó kihasználásával lehet egy ilyen fórumot létrehozni és működtetni- számolt be a workshop jelentőségéről Kőrösy Róbert igazgató.
A két nap folyamán számos zene- és művésztanár tartott bemutató órát diákjaival, melyeken a sokszínűség mutatkozott meg. Kedden a Vieska Sinfonietta, Ylivieska (Karmester: Fodor Gábor), a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar, Budapest (Karmester: Sebők Irén), a Hubay Fúvószenekar, Budapest (Karmester: Kőrösy Róbert), valamint Homor Istvánné növendéke Csanálosi Ilona lépett színpadra, míg másnap Antók Zsuzsanna (gordonka), Illyés Zsuzsanna (fuvola), Gayer György (klarinét), Gergely Ákos (szintetizátor) mutatkozott be növendékeivel: Sutyor Zsuzsannával (gordonka), Madej Dorinával, Iványi Dórával, Daoud Jan Marioval, Bekő Bodzával (fuvola), Nagy Boldizsárral (klarinét), Hetyei Viviennel, Le Hoang Anhnal, Pápai Annával, Oroszi Gáborral (szintetizátor), valamint a bécsi Musikschule Alterlaa Szaxofon Együttese mutatkozott be: tanár-Rupert Stelzer, az együttes tagjai: Clemens Dietl, Florian Tiroch, Olivier Heldwein.
Mindkét este programját egy-egy koncert is színesítette. Kedden a finn Vieska Sinfonietta adott hangversenyt az I. kerületi Budavári Önkormányzat Aulájában, míg másnap a Hubay Jenő Zeneiskolában került sor a záróhangversenyre.