Menu

Nemzetiségi együttesek műsora

2005.08.22.

Augusztus 19-én a Karácsony Benő parkban a kerületi kisebbségi önkormányzatok mutatkoztak be műsorukkal, amely programon részt vettek a kerület vezetői (Hajdu László polgármester, dr. Pálinszki Antal és Gyurcsánszky János alpolgármester ) mellett a kerületi kisebbségi önkormányzatok vezetői, valamint a testvérvárosi küldöttségek.

Mindezeket megelőzően a délutáni programban először a SZÖSZ (Szabad Ötletek Színháza) mutatta be Szöcske és Tücske a tinta erdőben címmel zenés gyermekjátékát, s mozgatta meg a jelenlévő kisebbeket és nagyobbakat. Ezt követően a nemzetiségi népi együttesek műsorának kezdetén Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális, és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára mondott köszöntőt.

Szavaiban kihangsúlyozta, hogy ma is nagyon fontosak Szent István intelmei, hiszen jó lenne, ha a kisebbségek jól éreznék magukat Magyarországon.

-Nehéz politikai helyzet van ma Magyarországon. Az árkok most sincsenek betemetve, de el kellene érni, hogy gondolkodjunk el, hogy egy a hazaszeretet és egy nemzet jöjjön létre. Szeretnénk, ha ez az ünnep nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is a magyaroké lenne.

Itt a XV. kerületben sok-sok kisebbség van, s a kerület fontosnak tartja, hogy a kisebbségek jó kapcsolatban legyenek egymással- mondta az államtitkár, majd hozzátette, hogy négy területen kellene integrálni a magyarországi cigányság életét: az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és az egészségügy területén.

-Kívánom, hogy úgy tudjunk ünnepelni, hogy békében, szeretetben, közös gondolkodásban tudjunk élni a jövőben!

Az államtitkár szavait követően először Örmény Kisebbségi Önkormányzat műsorában Avedikián Viktória énekművész örmény népdalcsokrot adott elő, majd, bolgár melódiák szólaltak meg Wertetics Szlobodán tangóharmonika művész tolmácsolásában. A Tótszentmártoni tambura együttes műsorát követően a Szilas Néptáncegyüttes csodálatos előadásában gyönyörködhetett az egyre nagyobb létszámú nézőközönség.

Toplek Erzsébet, azaz Teta Liza Donja Dubravában a Mura mentén él és kiskora óta Mura-menti népdalokat énekel. A 80 éves Erzsi néni nemcsak hazájában, hanem külföldön is sokszor lépett fel. Idén születésnapján Stipan Meszic Horvátország köztársasági elnöke köszöntötte, s ez alkalomból a műsoros délutánon itt a XV. kerületben is kapott egy szép csokor virágot, miután népviseletes ruhájában adott elő népdalokat. Az énekek után Donji Kraljevec-i Kulturális Egyesület (Murakirály) műsorára került sor. Az egyesület 7 éves és jelenleg 60 tagot számlál, ami a tamburazenekarból, a színjátszó csoportból, a tánccsoportból és az énekkarból tevődik össze. Fő feladatuknak tartják a népi hagyományok (szokások, dalok, táncok) megőrzését úgy, ahogy a származási helyükön megtalálható. A Német Kisebbségi Önkormányzat műsorában Gémesi Katalin és Kutik Rezső jódli-bemutatóval szórakoztatta a közönséget, majd a Lipa Szlovák Folklóregyüttes zempléni és felső garami táncokat mutatott be Szelényi Györgyné vezetésével. Szlovéniát a REJ Kulturális Egyesület Néptánc csoportja képviselte, amely együttes tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Műsorukban szlovén táncokból tartottak bemutatót, mellyel több tájegységet érintettek. Közülük – saját bevallásuk szerint – a koroskai táncokat szeretik a legjobban. A táncot követően a Makarades együttes a görög tavernák világába varázsolta el a nagyérdeműt, majd a Cigány Kisebbségi Önkormányzat a Stefano együttes fellépésével mutatkozott be.

Bár este 10 óra előtt néhány perccel egy nagyon szép tűzijátékban gyönyörködhetett az addigra több ezres nézősereg, ám a Brillantin együttes ezt megelőzően két órán át, majd ezt követően még egy órán keresztül szolgáltatta a talpalávalót: a rock and rollt, a twistet, a swinget.

Akik pedig nem táncoltak, azok a vidám park játékain szórakozhattak, illetve tájékozódhattak az EU-információs sátornál, a Vöröskeresztes sátornál, a drogprevenciós sátornál, valamint kézműveskedhettek, illetve kipróbálhatták a hadijátékokat.