Menu

Megvédte dolgozóit az önkormányzat

2019.01.30.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a kizárólagosan önkormányzati tulajdonú cégeknél nem alkalmazhatóak a túlmunka új szabályai.

A munka törvénykönyve decemberben viharos körülmények között elfogadott módosítása, a túlmunka új szabályai – vagy az úgynevezett „rabszolgatörvény” meghozása – után sem nyugszanak a kedélyek, a tiltakozások, és kedden a XV. kerületi képviselő-testület is eleget tett Németh Angéla korábbi ígéretének.A polgármester még decemberben jelezte: a XV. kerület is csatlakozik Szeged kezdeményezéséhez, vagyis „bojkottálja” a túlmunka új szabályainak alkalmazását a saját hatáskörében.

A képviselő-testület a döntéssel felkérte a polgármestert, hogy utasítsa az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőit és az önkormányzat által alapított költségvetési szervek vezetőit az új túlmunka-szabályok figyelmen kívül hagyására. Vagyis a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során a naptári évenkénti 250 óra, kollektív szerződés esetén az évi 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, és ne alkalmazzanak 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet sem. A képviselők elfogadták Szilvágyi László (LMP) módosító indítványát, amelynek értelmében a kerület 100 legnagyobb adózójához levelet juttatnak el, tájékoztatják a cégeket a döntésről, és felkérik őket, hogy amennyiben „gazdasági érdekeiket nem veszélyezteti” ne alkalmazzák a túlmunka szabályait.

Ahogy várható volt, a kérdés heves vitát, indulatokat is kiváltott az ülésen. Az előterjesztők nevében Legárd Krisztián (DK) hangsúlyozta, a decemberi törvénymódosítás jól illeszkedik abba a vonulatba, hogy a kormány a munkavállalókkal szemben a gazdasági szereplőket, ezen belül is a multikat részesíti előnyben. A szolidaritást hangoztatta, azt, hogy nemcsak a kerületi cégek, intézmények 1311 munkavállalójáról van szó, hanem arról, hogy a testület így példát tud mutatni más munkaadóknak is. Matlák Gábor (Liberálisok) és Király Csaba (RÁTE) arra hívták fel a figyelmet, hogy a munkavállalók és a munkaadók közötti viszony nem szimmetrikus.

A fideszes képviselők azzal érveltek, hogy ez aktuálpolitikai téma, és nem akut probléma a kerületben. Pintér Gábor frakcióvezető riogatásnak minősítette a lépést, Csonka László pedig számokkal kívánta bemutatni, hogy a kerület cégeinél nem volt nagymértékű túlmunka.

Fotó: Vargosz/XV Média