Menu

Nem vitte el a víz
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.05.30.

A héten a képviselő-testületi ülés utáni sajtótájékoztató rendhagyó módon vette kezdetét: három kisdiák (Baumann Gábor, Rákóczi Márta és Török Zsanett, a XIII. kerületi Eötvös József Általános Iskola tanulói) elismerésben részesültek, miután Galambos Ferenc a XV. kerület rendőrkapitánya Hajdu László polgármesteren keresztül a kerületnek átadta a nemrégiben a Rákos-patakban ismét megtalált Antall József, néhai miniszterelnök bronz mellszobrát.

Honlapunkon is folyamatosan hírt adtunk a Pestújhelyi téren felállított szobor sorsáról, amely immáron második alkalommal tűnt el tavaly november 2-án. Alig fél évvel később- épp miután az önkormányzat árajánlatot kért az alkotásról készített másolat elkészítésére- három angyalföldi diák játék közben talált rá a patakban Kirchmayer Károly szobrászművész alkotására.
A rövid ünnepségen mind a rendőrkapitány, mind a polgármester köszönetet mondott a gyerekek figyelmességéért, talpraesettségéért.
-A múlt év november 2-án talpazatáról lefűrészelt, majd ellopott szobor sértetlen állapotban van, ez azt jelenti, hogy mégsem kell újraöntetni az alkotást, hanem az eredetit állíthatják vissza.
A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy a bronzszobrot a rablók végül miért nem vitték tovább, talán megijedtek tettüktől, ezért dobták a patakba az alkotást a Pestújhelyi térről mintegy 800 méterre. Korábban az önkormányzat vezetői arra gyanakodtak, hogy színesfém-tolvajok lehettek az elkövetők, de ma már mindenki csak találgat, lehet-e politikai indíttatású az egész országot megdöbbentő rombolás. Az egyértelmű, hogy az elkövetők profik voltak, mert az acéldrótokkal a talpazathoz rögzített fémszobrot csak speciális módszerrel lehet eltávolítani.
Sokan úgy vélik, az elkövetők nem lehettek helyiek, hiszen akik itt élnek, azok jól tudják, hogy az egykori miniszterelnök és családja milyen sokat tett Pestújhelyért- áll a sajtóanyagban. A gyerekek az ünnepség előtt elmesélték, hogy gyakran járnak a patakhoz kavicsokat dobálni, játszani, ami nem véletlen, hiszen nemrégiben az egyik környezetvédelmi programnak is nem volt messze attól a helytől, ahol a vízben ráleltek a szoborra. Rákóczi Márta elmondta, hogy miután a lába becsúszott a vízbe, annak kihúzása közben akadt meg a lába a szoborban. Bár közös erővel próbálták a patakból kimenteni, ám jól jött volna egy kis segítség. A talpraesett gyerekeknek azonban e nélkül is sikerült sértetlenül a partra emelniük a szobrot. Miközben azon morfondíroztak, kit is ábrázolhat a mű, egy férfi a helyszínre érkezett, és ő hívta ki a rendőrséget
A kerület nevében a diákok elismerő oklevélben és ajándékutalványban részesültek, majd külön köszönetet mondott a gyerekeknek a programon jelenlévő Kirchmayer Károlyné Edit, a szobor alkotójának felesége is.
A szobor most már nem kerül vissza régi helyére, a Pestújhelyi térre, hanem a család kérésére annak az iskolának az udvarába (Pestújhelyi NOK), zárt helyre kerül, ahol Antall József iskolai tanulmányait folytatta.

Kapcsolódó cikkek:










Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló