Menu

Nem vagyunk eladósodva!

2003.03.17.

Talán leginkább ez lehetett annak találkozónak a jelszava, amelyre február 19-én délután került sor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében. Az eseményen résztvevők régi ismerősként köszönthették egymást, hiszen Hajdu László polgármester és Gyurcsánszky János alpolgármester az említett időpontban a 2002. évi helyhatósági választások óta immár második alkalommal találkozott a kerületi civil szervezetek képviselőivel.

A kerület vezetője szerint mindig fontos a párbeszéd az emberekkel, ám ez a megállapítás egy ilyen „költségvetést előkészítő” időszakban különösképpen igaz. Ennek megfelelően Hajdu László polgármester elsőként a kerület 2003. évi költségvetési tervezetéről számolt be az egybegyűlteknek.
– Szegények vagyunk, de nem vagyunk eladósodva, ellentétben más kerületi önkormányzatokkal, amelyek a korábbi évek hitelfelvételei miatt, csődközeli helyzetbe kerültek. A XV. kerületben azonban már szinte hagyomány, hogy sem a működtetésre, sem pedig a fejlesztésekre nem terveztünk és most sem tervezünk hitelfelvételt.
A pénzügyi helyzet részletes felvázolását követően a polgármester arra kérte a kerületi civil szervezetek képviselőit, hogy maguk is vegyenek részt abban a felvilágosító munkában, amelynek segítségével az emberek is pontos képet kaphatnak arról, hogy érdemes lesz az Európai Unióhoz való csatlakozásra szavazniuk április 12-én. Ehhez a bejelentéshez kapcsolódik az az információnk is, hogy a Bocskai utcai Polgármesteri Hivatalban február 14-én ún. „kistérségi találkozóra” került sor, melyen 20-22 település és kerület – IV., XIII., XIV., XV., XVI., és az agglomeráció Váctól egészen Gödöllőig – képviselői találkoztak. Ezen az eseményen a résztvevők annak esélyeit vitatták meg, hogy milyen módon tudnak majd pályázni a régióban történő fejlesztések érdekében az EU-s forrásokra. Hajdu László polgármester a kezdeményezést követendő példaként vázolta fel a civil szervezeteknek is.
Szintén ezen alkalommal jelentette be Hajdu László, hogy az önkormányzat a tavalyi Kossuth-év tapasztalatai alapján idén is a civil szervezetek segítségével és bevonásával szeretné megünnepelni Deák Ferenc születésének 200. évfordulóját.
Hajdu László szerint, és ebben a civilek is egyet értettek, nem elsősorban a pénzbeli támogatás a legfontosabb a helyi szervezetek életében, hanem az az infrastruktúrális segítség, amelyet az ingyenes helyhasználat révén mindnyájan megkapnak. Szintén felvetésre adott válaszban hangzott el, hogy az önkormányzat pályázat útján összesen 56 millió forintot nyert el a 2002. évben. Ez a lehetőség azonban a civil szervezetek számára is adott, és ehhez minden szükséges segítséget – pályázati megfigyelő – megkapnak az önkormányzattól az idei évben.