Menu

Nem lesz kínai piac a kerületben

2013.02.08.

A közelmúltban ismét felröppentek hírek arról, hogy Demján Sándor 5 ezer konténerből álló kínai piacot szeretne létesíteni a tulajdonában levő XV. kerületi ingatlanon. A HVG és az Index szerint a vállalkozó évi 100 millió forintot ajánlott fel a XV. kerületi önkormányzatnak azért cserébe, hogy ne akadályozza a beruházást.László Tamás polgármester a cikkek megjelenését követően azonnal reflektálni kívánt a leírtakra.

-Az önkormányzat vezetése, a tisztségviselők, a szakemberek folyamatosan ugyanazt az álláspontot képviselik: teljes mértékben ellenzik egy ilyen piac felépítését, és minden eszközzel harcolni fognak ellene.
A HVG-ben „Vasakarat, avagy költözik a kínai piac” címmel közölt írás a polgármester szerint objektív tényeket is tartalmaz. Ilyen tény többek között Demján Sándor 100 milliós ajánlata is.
-Ez az ajánlat valóban létezik, nyilvános és iktatott levélről van szó, melynek tartalmával nem is érdemes foglalkozni. Hiába nyerne az önkormányzat évente néhány százmillió forintot a beruházó által fizetendő iparűzési adóból, amit cserébe kapna, az jóval nagyobb kárt okozna. A XV. kerületet ilyen piac ugyanúgy megbélyegezné, mint ahogy a VIII. kerületet a józsefvárosi piac. A beruházást a legmesszebbmenőkig ellenzem – hangsúlyozta László Tamás.
-Nem igaz, hogy az önkormányzat ebben az ügyben eszköztelen és tehetetlen – tette hozzá a polgármester. – Számos eszköz van a kezünkben, amivel meg tudjuk akadályozni a beruházást. Kezdve a hatósági eszközökkel, folytatva a településrendezési és szabályozási tilalmakkal és befejezve a polgári engedetlenséggel, melynek, ha kell, személyesen állok az élére.
Novemberben fogadta el a testület azt a javaslatot, amely szerint a városrendezési szabályozást azzal egészítenék ki, hogy ingatlanonként maximum tíz konténer legyen elhelyezhető, de nem kereskedelmi célra, hanem kizárólag felvonulási épületként, és a tulajdonosnak érvényes építési engedéllyel is rendelkeznie kell arra az ingatlanra, melyre a konténereket elhelyezné.
-Ez határozott és szigorú rendelkezés, melyet a február 27-i testületi ülésen akarunk jóváhagyni. Olyan eszközt ad a kezünkbe, mellyel lehetetlenné tudjuk tenni a konténerváros telepítését – mondta végezetül László Tamás.