Menu

Nem kell kerülni

2010.07.09.

Tegnap délben hivatalosan is megnyílt az M0-ás autópályához vezető 2,2 km-es út, amely a Rákospalotai határutat köti össze az autópályával.

Ugyan a Nemzeti Közlekedési Hatóság csak az ideiglenes forgalomba helyezési határozatot adta ki, ám így is egyrészt az autósoknak végre könnyebbség, hogy nem kell hatalmas kerülőt tenniük, másrészt a környezetvédelem számára is hasznos: nem lesz olyan nagy az átmenő forgalom a XV., XVI. kerületben, illetve Csömörön.
Az út körüli huzavona több hónapja tartott. Bár több mint három hónapja elkészült a közel egymilliárd forintból épített útszakasz, ám nem lehetett tudni, ki lesz az út üzemeltetője. Az építési engedély szerint a Főváros, melyet viszont ők nem vettek át. Ennek oka az ő megfogalmazásuk szerint: az állam uniós támogatással építette az utat, aminek egyik feltétele, hogy öt évig nem idegeníthető el, vagyis nem kerülhet át az államtól az önkormányzathoz.
Bár a helyszínen nem volt a Főváros részéről senki, ám Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy megállapodás született: az NKH az út végleges tulajdonba adásáig, de legkésőbb 2011.végéig a XVI. kerületet bízza meg az új út kezelésével, a Főváros ezután tudja majd átvenni az utat.
Tegnap a Rákospalotai határútnál tartott hivatalos szalagátvágáson, a lehajtó megnyitásán a Nemzetei Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részéről Pelsőci Géza, projektiroda-vezető, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről Dr. Völner Pál, államtitkára vett részt. Az ő beszédüket követően Hajdú László XV. kerületi polgármester, Kovács Péter a XVI. kerület polgármestere, illetve Bátovszky György, Csömör polgármestere adott örömének hangot, hogy a hosszas huzavona után végre pont kerülhet az ügy végére. Mindannyian kifejezték abbéli véleményüket, hogy felelőtlenség és környezetromboló volt az, hogy ez a ceremónia nem volt korábban, hiszen maga az MO majdnem egy évvel ezelőtt elkészült, tehát a lehajtónak is tulajdonképpen már akkoriban átadásra kellett volna kerülnie. S ha mégsem készült el a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt, legalább akkor kellett volna átadni a forgalomnak, amikor megvalósult.
A programon jelenlévők közösen vágták át a szalagot, majd egy darabot mindannyian aláírtak azzal, hogy Demszky Gábor főpolgármesternek is elküldik jelképesen.
Mindezek után azonnal megindulhatott a forgalom az úton.