Menu

Nem folyt a vér

2008.02.06.

Bevallom, én még sosem voltam disznóvágáson. Most már múlt időben írva, a január is úgy telt el, hogy ismét lemaradtam erről az „élményről”. Ennek azonban szerencsére most örültem. Hiszen, elég érdekes látvány lenne, amint 2008-ban a főváros utcáin rohanna egy disznó, miközben késsel a kezében rohanna utána a böllér.

A „disznóságok” ízeit szeretem, de a látványról lemondok. A Pestújhelyi Pátria Egyesület által szerevezett hagyományos disznótorról azonban idén nem maradtam le…csak majdnem.
Történt ugyanis, hogy január utolsó pénteki napján miután megérkeztek a disznó darabjai, a PEPE tagjai számos segítővel, udvaronccal, konyhatündérrel együtt megkezte a feldolgozást, hurka- és kolbásztöltést, miközben a konyhában már készült az orjaleves és a főtt krumpli, illetve a dinsztelt káposzta. Közben pedig terjengtek a finom illatok. A ház minden zegében és zugában érezni lehetett, hogy itt valami finom készül.
Sajnos, aki ezen a napon érkezett a házba valamely foglalkozásra, az éhes távozott. Nem úgy másnap, amikor abrosszal leterített és egyben megterített asztal várta az „éhezőket”, akik levessel és a kóstoló falatokkal tömhették tele pocakjukat. Miközben pedig sorra tűntek el a falatok, beszélgetéssel üthették el az időt a jó hangulatú csapat tagjai illetve Lendvai Ferenc és zenekara húzta a nótát.
Éljen a Pátria, éljenek a készítők! Boldog 7. szülinapot!

Külön köszönet a Pátria disznóvágás segítőinek:

„Udvaroncok”
Kneip Károly, Donga Árpád és Marcsi. Fisi János, Kovács Andris, Buckó Géza, Seres Ferencné, Toronyi Éva, Póta Erzsi, Pados Mária, Varró Károlyné, Győriné Szabó Mária, Felker László, Nagy Istvánné, Báder György és Márti, Bencsics László és Ari, Varga Árpád, Páljános András, Szabó László (tűzmester), Szűcs László és a darálója!

„Konyhatündérek”
Bánfalvy Istvánné, Bánfalvy Zoltán, Bánfalvyné Sepsenyi Andrea, Fuchs Andorné, Berzsenyi Mária, Kovácsné Lővey Sasa, Balatoni Károlyné, Pataki Istvánné, Varga Gyuláné, Kovács Istvánné, Dr Jordán Éva, Muzsay András, Kapuszta Csaba és Zsuzsa, Szlatényi Mária, Varga Gézáné, Kelemen Ferencné
Krónikás (fotó) Szunyogh László,
Támogató segítők:Bábel István és csapata, Rábai Józsi „a húsok atyja”, Urbán György „szállító” és kenyeres
A Pestújhelyi Közösségi Ház dolgozói.