Menu

Nem „csak” egy kiállítás
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.09.13.

Időszakos szabadtéri kiállítás nyílt szeptember 12-én Qin császár cseréphadseregének élethű másolataiból az AsiaCenter két épülete közötti területen.

A megnyitón részt vett Kína magyarországi nagykövete, az élethű másolatokat készítő Li Yuan Qin Yong Iparművészeti Gyár képviselője mellett többek között Hajdu László polgármester és Csécsei Béla, Józsefváros polgármestere, Rudolf Riedl, az AsiaCenter ügyvezető igazgatója, akik közösen vágták el kiállításmegnyitását szimbolizáló szalagot, valamint Kiss János sinológus, aki a kinti bemutatóhoz kapcsolódó kiállítást rendezte meg az AsiaCenter látogatóközpontjában. A szabad ég alatt elhelyezett agyagkatonák lehetőség szerint az eredeti lelőhely elrendezését igyekeznek visszaadni.
A megnyitó beszédekben elhangzott, hogy nyolc hónapos előkészítő munkát követően jött létre a kiállítás, amely azért is egyedi, miután Európán ez a harmadik helyszín (Angliát és Németországot követően), ahol az agyagkatonák láthatóak.
A kiállítás hivatalos megnyitását megelőzően pedig a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai tartottak egy rövid műsort, melyben kínai és magyar népdalok hangzottak el.

I.e. 230 és 221 között a Kína területén osztozó hét királyság egyike, Qin egymást követő gyors hadjáratok során elfoglalta mind a hat vetélytársát: Han-t, Wei-t, Zhao-t, Yan-t, Chu-t és Qi-t. Ebben a hódításban sokan egyúttal a homályos, ősi egység mítoszát is beteljesülni vélték.
Qin Királya, majd Első Császára (eredeti nevén Ying Zheng) 259-ben született, s alig 13 éves korában örökölte meg a királyi hatalmat, 22 évesen pedig hivatalosan is trónra lépett. Ükapja, Xiang Zhao király (i.e. 306-251) erőszakos katonai-politikai irányvonalát folytatva terjesztette ki országa határait, így 38 évesen már magáénak tudhatta az egész korabeli Kínát.
Az első császár fővárosa és palotája a mai Xi?an városától kissé északra, a Wei folyó túlsó felén elhelyezkedő kisebb városban, Xianyangban volt megtalálható. A császár sírdombja és az agyaghadsereg innen körülbelül 15 kilométerre keletre, egymás közelében található. A vak véletlennek köszönhető, hogy 1974-ben, kútfúrás közben egy kínai paraszt felfedezte az első agyag figurát. Az ennek nyomán meginduló ásatások olyan kincset hoztak napvilágra, amely méltó párja a világ bármely másik ókori civilizációja által alkotott kincsnek.

A pénteken nyílt kiállítás a világörökség részeként számon tartott, Xi?an városban található híres agyaghadsereg egyes szobrainak valósághű másolatait mutatja be, amely 200 agyagkatonát (145 darab álló és 15 darab térdelő ; valamint 40 darab 3:4-es, illetve 1:2-es méretarányú), a négy harci szekeret a hozzájuk tartozó lovakkal, és Qin császár szobrát tartalmazza. Ám emellett az érdeklődők a császár életével és az általa meghatározott ősi kínai történelmi korszakkal is megismerkedhetnek egy kiállítás keretében.
A 180 centiméter magas, 200 kilogramm súlyú alakok (a császár esetében ez 210 centiméterre és 300 kilogrammra módosul) testének kialakításához 7-8-féle, a fejekhez pedig 17-18-féle mintaformát használtak, amelyekben 20 napig teljes sötétségben száradt az- eredeti katonák alapanyagával megegyező -agyag. Ezt követően a bábukat 30 órán keresztül 1100 Celsius fokos kemencében égették, amelyek így nagyon kemény, strapabíró kerámiává alakultak. Elkészültük után a szobrok lábát betonnal öntötték ki a kellő stabilitás érdekében.
A kiállítás a tervek szerint három hónapig várja a látogatókat, de ha igény van rá, akár másfél évig is Magyarországon, ezen belül a XV.kerületben lesz megcsodálható ez az egyedülálló kiállítás.

Kapcsolódó programok:
A következő hónapokban -az ismertető anyagok mellett -a kiállításhoz kapcsolódó kiegészítő kulturális- és gyermekprogramok is várják a családokat az AsiaCenter területén, a távol-keleti kultúra szempontjából autentikus környezetben.

2008. szeptember 13. 11:00-15:00
Maszk mögé bújt Kína
Ezen a foglalkozáson a terrakotta hadsereg katonái segítségével harci maszkokat készítünk.

2008. szeptember 20. 11:00-15:00
Mandarinkacsa, fo-oroszlán, halsárkány
Gondoltad volna, hogy a selyem alapanyaga a selyemhernyó váladékából keletkező finom szál? A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt szőttek finom selymeket. Most megmutatjuk neked, hogy hogyan díszítheted ezt a nemes anyagot különleges kínai állatmotívumokkal.

2008. szeptember 27. 11:00-15:00
A régi Kína fegyverei
Gyere el, és ismerd meg a régi Kína harci eszközeit! Készíts páncélzatot, sisakot és fegyvereket!

2008. október 4. 11:00-15:00
Mázolda kínai módra
A teázás- most nem a filteresre gondolunk ? a mindennapok része Kínában. Nem mindegy hát, hogy miből szürcsölgetsz. Ha ellátogatsz az AsiaCenterbe, különböző máztechnikákkal és minták felhasználásával, elkészítheted saját, kínai stílusú teáskészleted.

2008. október 11. 11:00-15:00
Sárkányok papírból
Papírsárkány készítés eredeti kínai motívumokkal.

2008. október 18. 11:00-15:00
Minisereg
A kiállított tárgyak alapján agyagból készítjük el saját katonáinkat.

2008. október 25. 11:00-15:00
Agyagoló
Kíváncsi vagy hogyan készítetik a fazekasok a különböző agyagedényeket? Gyere el és megtudhatod!

2008. november 1. 11:00-15:00
Kínai paripák
A feltárások során a katonák mellett több mint 100 lófigurát is találtak, ez is mutatja milyen nagy szerepe volt a lónak a korabeli Kínában. Gyerekfoglalkozásunkon a kiállításon szereplő lovak és lószerszámok mását készítjük el.

2008. november 8. 11:00-15:00
Kínai csecsebecsék
Milyen ékszereket hordtak a korabeli Kínában? Velünk elkészítheted saját kínai ékszereidet. (Nyakláncok, hajcsatok, karkötők, stb.)

2008. november 15. 11:00-15:00
Hopsz, ez eltörött!
Alapfokú kerámia-restaurátori „képzés” gyerekeknek!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló