Menu

Negyvenegy csapat versengett a legjobbnak járó kupáért

2016.04.20.

Általános iskolák kategóriájában az Erzsébetvárosi Két-tannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola csapata diadalmaskodott, míg a középiskolás mezőnyben a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak. Az első helyezettek kvalifikálták magukat az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági versenyre, amelyet április 23-án tartanak a Városligetben.

A főváros kerületeinek diákjai az elmúlt hetekben részt vehettek a kirendeltségükhöz tartozó ifjúsági versenyen, amelyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségei tartottak a főváros több helyszínén. A legjobbak kvalifikálták magukat a fővárosi versenyre, amelyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a mai napon az Óbudai-szigeten rendezett meg. A megmérettetésen a főváros huszonhárom kerületéből összesen negyvenegy csapat csaknem kétszáz diákja állt rajthoz.

A versenyt Csepregi Péter tűzoltó alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy az ifjúsági verseny népszerű a diákok körében. Azok a tanulók, akik kipróbálják magukat a megmérettetésen, mind nyertesek, ugyanis a felkészülés során lehetőségük adódott megismerkedni a közbiztonságért felelős szervezetek munkájával és olyan ismereteket szerezni, amelyek a hétköznapi életben is jól hasznosíthatók

A legjobbnak járó serlegért általános és középiskolás diákok is versenghettek, akik hat állomáson mutathatták be rátermettségüket, ügyességüket. A feladatok között gyakorlati és elméleti feladványok is szerepeltek. A versenyzőknek többek között puttonyfecskendővel kellett célba lőni, nyúlgátat építeni, illetve számot kellett adni a védőöltözetek felépítéséről vagy a veszélyesanyag-katalógus használatáról is. Az egyik állomáson lakosságvédelmi ismereteikről kellett a csapatoknak beszámolni, például az elzárkózás szabályait vagy a riasztási jeleket kellett fölismerni. Az egészségügyi állomáson be kellett mutatni a stabil oldalfekvés, az újraélesztés és a kötözés szakszerű módjait. A szervezők tizenegy úgynevezett szabadidős állomást is beiktattak a programsorozatba. Itt a diákok megismerkedhettek a Katasztrófavédelmi Mobil Labor gépjárművével, a Szent Flórián tűzoltóhajóval, továbbá a Büntetés-végrehajtás, a Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Mentőszolgálat és a Fővárosi Vízművek installációival, de volt alpin-technikai állomás, továbbá bemutatkozott a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület is.

Az eredmények kihirdetése előtt Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megköszönte a diákok és kísérő tanáraik lelkiismeretes felkészülését és eredményes szereplését. Beszédében kiemelte, hogy az ifjúsági verseny több tízéves múltra tekint vissza, örömmel látja, hogy a diákok lelkesedése az évek folyamán sem csökkent. Kiemelte, hogy aki ma részt vett a versenyen az csak nyert. Beszéde végén megköszönte a társszervek, az önkéntes szervezetek és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának munkáját.

A helyezéseket Csepregi Péter tűzoltó alezredes, fővárosi polgári védelmi főfelügyelő ismertette. A díjakat Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, az FKI igazgatója, Szabó János tűzoltó ezredes, Budapest Fővárosi Védelmi Bizottságának titkár helyettese, Jaczkovics Péter tűzoltó ezredes, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztály vezetője, Hejüsz István nyugalmazott polgári védelmi alezredes, a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség ügyvezető elnöke, Kovács László a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei zrt üzemeltetési igazgatója és Ambrusz Józsefné nyugalmazott tűzoltó főtörzszászlós, Nemzedékek Biztonságáért Közalapítvány képviselője adta át.

A rendezvényt Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok zárta. Beszédében megköszönte az iskolák részvételét, és sok sikert kívánt a legjobbaknak az országos döntőn való szerepléshez.

Az általános iskolás csapatok eredményei a következőképpen alakultak:
I. Erzsébetvárosi Két-tannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola
II. Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
III. Kőrösi Csoma Sándor Két-tannyelvű Általános Iskola
IV. László Gyula Gimnázium és Általános Iskola

A középiskolai korcsoport eredményei:
I.
László Gyula Gimnázium és Általános Iskola
II. Török Flóris Általános Iskola
III. Szerb Antal Gimnázium

Az első helyezést elért csapatok továbbjutottak a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny 2016. április 23-i, városligeti országos döntőjére.

A nyertes és a résztvevő csapatoknak igazgatóságunk teljes állománya nevében külön gratulálunk, egyben sok sikert kívánnunk az országos döntőre!