Menu

Négyoldalú együttműködés

2004.09.18.

Szeptember 17-én délután négyoldalú együttműködési megállapodás aláírására kerül sor a Polgármesteri Hivatal nagytermében, melynek kapcsán két új testvérvárossal bővült a kerületünk.

Először Hajdu László polgármester köszöntette a részt vevőket abból az alkalomból, hogy a fővárosban, sőt Magyarországon egyedülálló négyoldalú megállapodás aláírására kerül sor.
-Béccsel, Berlinnel, Kassával, Maroshévízzel, Mosonmagyaróvárral, Oberwellachhal már kapcsolatban áll a kerület, de a mai naptól kezdődően ez a kör Horvátországgal bővül.
A rangos eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Stanca Nick, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete feleségével együtt, Vuity István a Budapesti Horvát Önkormányzat elnöke, Ispánovity Márton a Kisebbségi és Etikai Hivatal horvát referense, Frank József, Mosonmagyaróvár Horvát Kisebbségi Önkormányzatának elnöke, Dékity Márk és Stipkovics Simon képviselő urakat, Vuity Istvánt, a Budapesti Horvát Önkormányzat elnökét, Tolnai József, a Horvát Egyesület vezetője valamint a XV. kerület alpolgármesterei, Gyurcsánszky János és Király Csaba, jegyzője, dr. Nagy Antal és a képviselő-testület több tagja.
Az együttműködés aláírását megelőzően Kuzma Orsolya, szépen csengő hangján Mura-menti dalokat adott elő, majd a hivatalos ceremónia vette kezdetét. A megállapodást Mladen Conka – Donji Kraljevec polgármestere, Vlasic Lajos – Tótszentmárton polgármestere, Hajdu László – Budapest XV. kerület polgármestere és Kuzma István – a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnöke látta el kézjegyével, majd az aláíró felek szóra emelkedtek.
Mladen Conka elmondta, hogy milyen megtiszteltetés számára hogy ez a megállapodás létrejött, hiszen nemzetközi és államközi egyezmény egyaránt.
-A munkámat két személy is segítik, közülük remélem, hogy a szociális kérdésekkel foglalkozó alpolgármesternek a munkáját kevésbé fogjuk igénybe venni, szemben a gazdasági ügyeket kezelő alpolgármesterrel. Kívánom, hogy ő dolgozzon többet!- mondta mosolyogva Donji Kraljavec polgármestere. A megállapodás sikere elsősorban a gazdasági kapcsolatok megerősödésén múlik, a vállalkozók együttműködésén, s ezt követően lehet a kulturális, oktatási és sport területén is magas szintre emelni ezt a kapcsolatot. A ma aláírt szerződés egy hosszú folyamat eredménye, ami nem protokolláris.

Vlasic Lajos, Tótszentmárton polgármestere ehhez annyit tett hozzá, hogy az önkormányzatuk üdvözli ezt a szerződést, melynek segítségével a horvát identitás megerősödését is remélik, hiszen az anyaország segítségére mindig rá van szorulva az ember. Ezután a polgármester mesélt a kis községről, mely Zala megye nyugati csücskében található, ahol 960 lakos van, s lakóik 60%-a beszéli a horvát nyelvet. Mivel sok a szőlő és mellette található a pincesor, így a lakók nagy része szőlészettel, borászattal foglalkozik. A gyerekek tíz éves korukig a faluban nevelkednek és a felnőttek, a pedagógusok nagy erőfeszítést tesznek, hogy a horvát kultúrát átörökítsék.
Kuzma István, a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnöke köszönetet mondott a polgármester úrnak, hogy a kezdeményezésüket segítette, majd hozzátette:
– Nagy feladat vár ránk most, hogy az eddigi tartalmat még több tartalommal töltsük meg.
Végezetül dr. Stanca Nick nagykövet beszélt a horvát és magyar kultúra összefonódásáról.
– Önök a legjobb úton vannak, hogy Európa fejlődését szolgálják. Ez a munka kezdete, s nem a vége, hiszen sokkal szigorúbb kötelezettségeik vannak, mint egy egyszerű kapcsolat ápolásának folytatása. Amióta Magyarországon tartózkodom, jegyzetelem a horvát és magyar intézmények, városrészek, települések, városok, megyék közötti testvérkapcsolatokat. Eddig 56 ilyen van. Nagyon örülök, hogy részt vehetek ezen a rendezvényen, hiszen példaértékűnek tartom a négyoldalú megállapodást.
A nagykövet úr hozzászólását követően Hajdu László az együttműködés magyar és horvát nyelvű szövegével, valamint az aláíráshoz használt toll átadásával kedveskedett a magas rangú vendégnek illetve ajándékot adott át Mladen Conkának, Lajos Vlasicnak és Kuzma Istvánnak.