Menu

Napelem a házakon

2012.07.21.

A Főtáv Zrt. még idén tavasszal pályázatot hirdetett lakóházak számára, mivel a megújuló energiák használatára, az energiatakarékosságra szeretné ösztönözni a lakókat. A bírálóbizottság negyvennégy pályázó közül hatot hirdetett nyertesnek. A nyertesek között két kerületi épület, a Rákos út 100. és a Nyírpalota út 1-21. házsor is szerepel.

Palkovics László, a Rákos úti ház közös képviselője elmondta, hogy a munkálatok már elkezdődtek, és a Főtáv Zrt. finanszírozza a teljes beruházást. A nyertes épületek tetejére napelem kerül, kijavítják és leszigetelik a vízvezeték-hálózatot, minden mellékvízmérőt (hideget és meleget) kicserélnek, olyan vízórákat és költségmegosztókat szerelnek fel, amelyekkel a fogyasztási adatok rövid időn belül leolvashatók. Például, ha egy lakás egyik radiátorának termosztatikus szelepe valamiért nyitva marad, és emiatt túlfogyasztás jelentkezik, akkor az „okosmérő” rendszeren keresztül hamarabb felfedezhető a hiba.
A napelemekkel kapcsolatosan az egyeztető megbeszélésen elhangzott, hogy az épületen elhelyezett napelemekkel termelt villamos energiát becsatlakoztatják a közös használatú terek világítási hálózatába. A fel nem használt energiamennyiség pedig az elosztórendszerbe kerül vissza. A tervek szerint a teljes beruházás a fűtési szezonra elkészül.