Menu

Nagykorúvá vált a testvérvárosi kapcsolat

2009.11.07.

18 éve van a kerületünk és Berlin Marzahn-Hellersdorf kerületének egymással testvérvárosi kapcsolata. Ennyi idő alatt nemcsak a hivatalos kapcsolat vált szorosabbá, hanem a különböző intézmények is számos csereprogramban vettek részt egymással.

Igazi baráti hangulat alakult ki, ha a kerületiek látogattak el Berlinbe, vagy ha ők jöttek el hozzánk egy-egy programra, ünnepre, kulturális vagy sportrendezvényre. S bár ezen időszak alatt többször volt változás a két településrész vezetésében, a kapcsolat őszinte légkörben érte el nagykorúságát.
Október 28-31 között minderről, illetve az elmúlt 18 év emlékezetes pillanatairól valamint az együttműködés folytatásáról is többször szó esett, amikor is a berlini városrész tízfős delegációját látta vendégül a XV. kerület. Itt járt többek között Marlitt Köhnke, aki 1991-ben mint polgármester írta az együttműködési megállapodást, ám többen voltak olyanok is, akik először látogattak el a magyar fővárosba, illetve kerületünkbe. A delegációt magyar részről Hajdu László polgármester, dr. Nagy Antal jegyző, Gyurcsánszky János alpolgármester, Király Csaba alpolgármester és Tóth Imre frakcióvezető fogadta. A házigazdák számos olyan programon kalauzolták végig a vendégeket, hogy minél jobban megismerhessék a fővárost, a kerületet. Számos kulturális programon is részt vettek, ám a legfontosabb most is az volt, hogy az együttműködést továbberősítsék egymás között. A két fél kiemelte, hogy az elmúlt 18 évben egyaránt több jelentős projektben vettek már részt. A két kerület életében meghatározó szerepet játszott az az együttműködés, amikor is a magyar és a német fiatalok közös munkával újították fel a rákospalotai zsidó temetőt, de kiemelkedő volt az a látogatás is, melynek keretében idén májusban, a berlini virágfesztiválon kerületünk egy hetven fős kulturális csoporttal képviseltette magát. A magyar kerület berlini kapcsolata volt az alapja a jelenleg működő Panel Plusz programnak is, hisz valamikor a berlini mintát követve a XV. kerület kezdeményezte az ipari technológiával épült társasházak állapotfelmérését. Annak a vizsgálatnak az eredményét pedig az állam is felhasználta az országos program kidolgozása során.
A látogatás során szó esett arról is, hogy mely területeken lehetne még szorosabbá tenni a kapcsolatot. Főként a sport és a kultúra terén. Így például nagy tervük, hogy a berlini és a XV. kerületi zeneiskola egyszer egy közös hangversenyt tartson a Hubay Jenő Művészetoktatási Központ koncerttermében.