Menu

Rákospalota nagy súlyokat vett magára

2019.01.24.

Új sportlétesítménnyel gazdagodott a kerület: a Budai II László Stadion alagsorában minden igényt kielégítő súlyemelőterem szolgálja a sportágat.

Az önkormányzat tulajdonában lévő futballstadion eddig szerény állapotú alagsora újult meg igen széles összefogásban, és adhat alapot nemcsak a helyi súlyemelők, hanem az egész sportág számára a fejlődéshez. A csütörtökön átadott edzőterem összefogással jöhetett létre: önkormányzati ingatlanban, a képviselő-testület döntése alapján önkormányzati forrásból, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásából és a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) anyagi forrásaiból.

„Takács Mária főtitkár asszony 2017. őszi kezdeményezésével egy komoly magyar sportsikerekkel is büszkélkedő sportág képviselőinek tudunk mostantól modern, 21. századi körülményekhez méltó helyszínt biztosítani a XV. kerületben” – mondta el köszöntőjében Németh Angéla polgármester. Felelevenítette, hogy az elmúlt évtizedek során számos kiváló magyar súlyemelő szerzett dicsőséget az országnak, így a Nemzet Sportolói közé választott néhai Földi Imre, vagy a már szintén nem élő Baczakó Péter, München (1972) és Moszkva (1980) olimpiai bajnokai.

A polgármester elmondta, a XV. kerület hisz a tehetségek felkarolásában, a mindennapi sportolás vonzerejében, és ezért vállalta, hogy a felújított épületrészt 15 évig súlyemelő központként üzemelteti. Az önkormányzat nemcsak továbbra is elkötelezett partnerként működik együtt a termet használó REAC Sportiskola SE súlyemelő szakosztályával, hanem a szövetséggel is összefogva megtesz mindent a kerületben és vonzáskörzetében a fiatalok toborzásáért.

Az eseményen jelen volt a súlyemelők elnöke, Dobos Imre, illetve Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, valamint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem (TE) rektora is.

Az összefogásban megvalósult beruházást az EMMI 80 millió forinttal támogatta, az MSSZ 50 millió forintért szerezte be a szükséges eszközöket, míg az önkormányzat két helyiség kialakításának és az alagsor szigetelésének a költségét vállalta magára.  A fejlesztés azt is jelenti, hogy 35 év után történt először komolyabb átalakítás a Budai II László Stadionban, és az új súlyemelőterem lehet az első elem a teljes megújulás során.

Fotók: XV Média/Nagy Botond