Menu

Művésztelep Bernecebarátiban- kiállítás Újpalotán

2010.04.22.

Nagy Előd festő- és szobrászművész vezetésével még tavaly augusztus 28.- szeptember 9. között a Bernecebarátiban található tábor területe művészteleppé alakult át.

-Még alig egy évvel ezelőtt- februárban keresett meg Hajdu László polgármester, hogy nem lenne-e kedvem egy ilyen művésztelep megszervezéséhez- mesélte a kezdetekről Nagy Előd. Bizonyos értelemben ugyanis mindez új fejezet lehet a kerület életében. Ugyanis bár az 1940-es években volt a jelenlegi kerület területén mozgolódás egy ilyen művésztelep létrehozására, de végül mindez nem valósult meg. Így most valóban a kerület kulturális életének új fejezete kezdődhetett el, ami egyből nemzetközivé vált.
Nagy Előd így erre a közel kéthetes programra elsőként csak néhány alkotót hívott meg, akik szívesen vettek részt a munkában: a kerületből Szabó Gábor és Breczek Margit, Újpestről Jozefka Antal festőművész, Budapestről Mihályfi Mária festőművész, Debrecenből két fotóművész: H. Csongrády Márta és Horváth Katalin, Erdélyből 2 művész: Bardócz Lajos grafikus és Márton Árpád csíkszeredai festőművész.
-Fontos volt, hogy sok helyről és különböző művészeti ágazatokból jöjjenek el a művészek- festő, szobrász, grafikus, fotós. Jó csapat gyűlt össze, és nagyon családias volt a légkör. Sokszor órákig beszélgettünk egyéb művésztelepekről, alkotói célokról, stb. és alig tudtunk felkelni az asztaltól.
Voltunk kirándulni is. Elmentünk Ipolyságra (Sahiba), ahol a programnyitó vacsora volt. A Szőnyi István Múzeumba is ellátogattunk Zebegénybe, illetve a katolikus templomot is megnéztük, amely a szecesszió egyik kiemelkedő alkotása – Koós Károly első komoly műve.
Hajdu László polgármester úr pedig kétszer is ellátogatott Bernecebarátiba: amikor érkeztek a művészek, illetve, egy pár nappal később is velünk volt.
Bár már februárban elkezdtem szervezni a programot, a névsor megváltozott a művésztelep kezdetéig- pl. Bicska Zoltán- Munkácsról sajnos, betegsége miatt nem tudott eljönni. Általában idősebb, rangosabb művészeket hívtunk, akiknek már egy életmű áll a háta mögött- pl. Robert Hammerstiel sem tudott eljönni. Ő is már közel 80 éves.
Remélem, hogy hagyománya lesz mindennek. Mindezen már hamarosan el kell gondolkodni, és a tervező munkába bele kell fogni- mondta a művésztelep vezetője, Nagy Előd.

Most pedig, április 20-a óta a művésztelepen készített alkotásokból egy kamara kiállítás várja a Zsókavár Galériába látogatókat Újpalotán.
A megnyitón a Hubay Jenő Zeneiskola két fuvolista növendéke: Madej Dorina és Iványi Diána, Illyés Zsuzsanna művésztanár diákjai adtak hangulatfestő muzsikát, majd Hajdu László polgármester nyitotta meg a kiállítást, aki szintén felelevenítette a művésztelep létrejöttének körülményeit.
-Tettünk egy kísérletet, hogy a Bernecbarátiban lévő üdülő területén a kerületi művészek több más művésszel együtt létrehozzanak egy ilyen alkotótábort. A jelenlegi kortárs alkotók szép számmal vettek volna részt az alkotás folyamatában, ám a létszámot maximálni kellett. Fontos, hogy több településről is jelen voltak a művészek a táborban, illetve köszönet érte, hogy sokan ellátogattak most a kiállítás megnyitására is. Nagyon jónak tartom, hogy a határon túlról érkezők is lehetőséget kapnak, hogy bemutatkozzanak a művésztáborban és itt is. Sok művészeti ág hozta el alkotásait, ám emellett köszönet illeti Kelemen Árpádot, a közösségi ház vezetőjét, hogy felkarolta az ügyet, és helyet biztosított a kiállításnak.
A szervezők határozták el, hogy kik legyenek a táborban, az önkormányzat pedig, hogy mennyi pénzt tud mindehhez biztosítani- mondta humorosan zárszóként a polgármester, majd ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást.
Kelemen Árpád mindehhez annyit tett hozzá, hogy munkatársai nélkül mindez nem jöhetett volna létre, hiszen Nagy Simon Patrícia a program szervezője, míg Breczek Margit művésztanár az alkotások installálásával foglalkozott.
A kiállítás május 9-ig tekinthető meg a Zsókavár Galériában.