Menu

Művésztelep Bernecebarátiban

2009.09.24.

Nagy Előd festő- és szobrászművész vezetésével augusztus 28.- szeptember 9. között a Bernecebarátiban található tábor területe művészteleppé alakult át.

-Még februárban keresett meg Hajdu László polgármester, hogy nem lenne-e kedvem egy ilyen művésztelep megszervezéséhez- mesélte a kezdetekről Nagy Előd. Bizonyos értelemben ugyanis mindez új fejezet lehet a kerület életében. Ugyanis bár az 1940-es években volt a jelenlegi kerület területén mozgolódás egy ilyen művésztelep létrehozására, de végül mindez nem valósult meg. Így most valóban a kerület kulturális életének új fejezete kezdődhetett el, ami egyből nemzetközivé vált.
Nagy Előd így erre a közel kéthetes programra elsőként csak néhány alkotót hívott meg, akik szívesen vettek részt a munkában: a kerületből Szabó Gábor és Breczek Margit, Újpestről Jozefka Antal festőművész, Budapestről Mihályfi Mária festőművész, Debrecenből két fotóművész: H. Csongrádi Márta és Horváth Katalin, Erdélyből 2 művész: Bardócz Lajos grafikus és Márton Árpád csíkszeredai festőművész.
-Fontos volt, hogy sok helyről és különböző művészeti ágazatból jöjjenek el a művészek- festő, szobrász, grafikus, fotós. Jó csapat gyűlt össze, és nagyon családias volt a légkör. Sokszor órákig beszélgettünk egyéb művésztelepekről, alkotói célokról, stb. és alig tudtunk felkelni az asztaltól.
Voltunk kirándulni is. Elmentünk Ipolyságra (Sahiba), ahol a programnyitó vacsora volt. A Szőnyi István Múzeumba is ellátogattunk Zebegénybe, illetve a katolikus templomot is megnéztük, amely a szecesszió egyik kiemelkedő alkotása – Koós Károly első komoly műve.
Hajdu László polgármester úr pedig kétszer is ellátogatott Bernecebarátiba: amikor érkeztek a művészek, illetve, egy pár nappal később is velünk volt.
Bár már februárban elkezdtem szervezni a programot, a névsor megváltozott a program kezdetéig- pl. Bicska Zoltán- Munkácsról sajnos, betegsége miatt nem tudott eljönni. Általában idősebb, rangosabb művészeket hívtunk, akiknek már egy életmű áll a háta mögött- pl. Robert Hammerstiel sem tudott eljönni. Ő is már közel 80 éves.
A tervek szerint februárban lesz egy kamara kiállítás a Zsókavár Galériában Újpalotán a művésztelepen készített alkotásokból. A művészek egy-egy alkotásukat felajánlottak, így ezeket is külön kiállítjuk.
Remélem, hogy hagyománya lesz mindennek. Mindezen már hamarosan el kell gondolkodni, és a tervező munkába bele kell fogni- mondta a művésztelep vezetője, Nagy Előd.