Menu

Muravidék és Sikoly

2005.11.07.

Csütörtökön délután a Krúdy Kör és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös utcai könyvtárának közös szervezésében a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület mutatkozott be.

Ezen az összejövetelen mindenkinek volt vendége: lovag Kanizsa József a Krúdy Kör képviseletében köszöntötte Győrffy Sándort, a Muravidék c. folyóirat főszerkesztőjét és Ruda Gábor szerkesztőt. Az ő vendégük pedig Sándor Zoltán vajdasági író, a Sikoly folyóirat főszerkesztője volt, aki pedig külön köszöntötte a Sziveri János Művészeti Színpad két tagját.

Az utóbbi művészeti egyesületről Sándor Zoltán elmondta, hogy 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy Sziveri hagyatékát megőrizze, továbbvigye.

A Sikoly című kulturális kiadványról elhangzott, hogy tavaly decemberben indult magyar nyelven, amely nemcsak a vajdasági írók, hanem többek között szerb, angol, spanyol szerzők műveit is tartalmazza. Sándor Zoltán a főszerkesztés mellett saját kötetekkel is büszkélkedhet, így látott napvilágot az elmúlt héten A szoba – Jelen(t)ések könyve c. legújabb prózakötete, amely a belgrádi könyvvásárra készült el. Ebből a kötetből is elhangzott részlet ezen az összejövetelen, majd a szerző a könyvről, annak részleteiről beszélt: jelenések és jelentések előtt, után és között foglal helyet A szoba című novella. A szoba egy szimbólum, egy zárt közösség szellemi és lelki viszonylatban: épp ezért van egy négyszög alakú, egy háromszög alakú és egy kör alakú szoba, amelyről egy-egy novella szól. Ezen írások egyes szám harmadik személyben íródtak, míg az összes többi jelenés és jelentés egyes szám első személyben.

A kapcsolat Sándor Zoltán és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület között többek között az, hogy az író publikációja is olvasható a Muravidék című folyóirat legutóbbi számában.

A Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesületről Győrffy Sándor elmondta, hogy 1997-ben alakult és muravidéki írók mellett nem muravidéki szerzők írásaival, a Muravidék kulturális eseményeivel, illetve Szlovéniával foglalkozó írásait megjelentető kulturális folyóirat kiadásával foglalkoznak, valamint művészeti kiállításokat, fesztiválokat, együttesek fellépését szervezik, rendezik a Muravidéken, illetve egyéb helyeken muravidéki művészek részvételével.

Egy EU-s pályázaton nyert összeg segítségével három ország 15 helyszínén szerveztek kulturális programokat, melynek címe a „Hidak a Dunán” volt. A Muravidék című kiadvány 2001 óta évente kétszer jelenik meg, tematikája címében három számonként azonos – így a hidakkal, majd az utakkal, míg a mostani három szám a szellemmel, a lélekkel foglalkozik. Az egyesület több költő, író művét is megjelentette, illetve képzőművészeti kiadványok gondozásával is foglalkozik – így látott napvilágot Wernke Bernát, Marosi Károly, Kovács Karolina, valamint a 75 éves Varga József kötete is. Utóbbi legújabb kiadványát Kanizsa József mutatta be néhány nappal ezelőtt Lendván két másik társával együtt egy közös ünnepségen. Varga József két éve kapcsolódott be a Krúdy Kör életébe, s idén Krúdy Emlékéremmel ismerték el munkásságát a Kör tagjai.

A több mint egyórás beszélgetés azonban nem ért véget itt a könyvtárban, mert a vendégek siettek, hogy a könyveket, folyóiratokat egy másik helyszínen a Várban is bemutathassák az érdeklődő közönségnek.