Menu

Munkára fel!
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.10.11.

Út a munkához jutáshoz címmel országos szakmai tanácskozást szervezett a BKIK XV. kerületi tagcsoportja és a XV.kerületi Önkormányzat, melyre október 1-jén került sor az önkormányzat Dísztermében.

A tanácskozáson részt vett és a témát felvezette Török Zsolt országgyűlési képviselő, a miniszterelnök témáért felelős megbízottja, valamint előadást tartott Dr. Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára. A tanácskozás moderátora Dr. Vadász György, a BKIK általános alelnöke volt.
A konferencia célja volt, hogy az ?Út a munkához? című kormányprogramot a szakma is megvitassa a döntéshozatal előtt. Dr.Vadász György üdvözlő szavait követően szólt arról, hogy arról szeretnének a tanácskozáson beszélni, hogy hogyan lehet a foglalkoztatás területén eredményeket elérni, az oktatást, a felnőttképzést úgy alakítani, hogy a munkaerőpiacon jól hasznosítható szakmákhoz jussanak, illetve a munkából kiesettek is visszakerüljenek a foglalkoztatottak körébe.
Török Zsolt arról beszélt, hogy a munkaképes lakosok mintegy 40 százaléka úgy van jelen a munkaerőpiacon, hogy se adót, se járulékot nem fizet az államnak, így a költségvetésnek sincs bevétele rajtuk keresztül.
-A rendszerváltozást követően a külföldi cégek Magyarországra településével egyrészt a gazdaság szerkezete is átalakult, másrészt a munka hatékonysága nőtt, míg a foglalkoztatottság nem. Az új kormányprogram a foglalkoztatást kívánja ösztönözni. Ez annál is inkább szükséges, mivel tavaly az állam 4 ezer 732 milliárd forintot fizetett ki szociális kiadásokra. Így mindenképpen változtatni kell a nyugdíj- és a foglalkoztatottság rendszerén. A versenyszférában több munkahelyet kell teremteni, a nem dolgozókat is a foglalkoztatottak köré kell vezetni, illetve a távmunka fejlesztésére is szükség van.
Miután az oktatási törvény módosításáról októberben tárgyal az Országgyűlés, ez fontos lesz a fejlesztésekhez is.
A témafelelős beszélt arról is, hogy a kormány a közfoglalkoztatottak bővítését is célul tűzte ki, így a cégek, valamint az önkormányzatok járulékkedvezményt kapnak, amennyiben hátrányos helyzetű embereket hajlandóak foglalkoztatni. Ám Török Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a fekete foglalkoztatást komolyabban fogják vizsgálni és büntetni. Végül kiemelte, hogy a foglalkoztatás fejlesztéséhez a szakképzés átalakítása is fontos.
Dr. Székely Judit arról szólt, hogy az Út a munkához című kormányzati program célja, hogy kb. 200 ezer ember juthasson munkához. A képzések során azonban a kompetenciaalapú oktatást előnyben részesítik, az idegen nyelvi és az informatikai képzéseket pedig előtérbe helyezik. Emellett egyrészt a részidős-, másrészt a távmunkát kívánják fejleszteni. Tervek szerint 2009-ben közel tízezer távmunkás munkahely jöhet létre.
A tájékoztatók alatt és után számos kérdés merült fel, melyekről az érintett előadók adtak tájékoztatást, illetve beszélhették meg a felmerülő problémákat. A tanácskozás végén Hajdu László polgármester köszönte meg minden előadó és résztvevő megjelenését.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló