Menu

Múlassuk az időt a farsang farkáig!

2013.02.07.

Vízkereszt (január 6.) beköszöntével veszi kezdetét a farsangi időszak, amely egészen a húsvét előtti negyvenedik napig, azaz hamvazószerdáig- idén február 13-ig – tart. Mindez azért fontos, mert a hagyományok szerint húshagyókeddet követően kezdődik meg a böjti időszak.

Addig azonban ez a néhány hét a bálozásról, a lakomákról, az álarcos felvonulásokról szól, amikor mindenki szertelenül lehet jókedvű.
Ez a pár hét többek között a párválasztás ideje a magyarság körében. Ekkor a leányok egy bokrétát adtak a szeretett legénynek, akik a farsang végén a kalapjukra tűzték azt. Tehát, ebben az időszakban sok eljegyzést tartottak.
Ismert hagyomány a bálozás, amikor is maskarában, álarcban múlatják az időt az emberek miközben sok helyen a bál adománygyűjtéssel párosul.
Az országban voltak olyan helyek, ahol az állatokat a szekér elé fogták a fiatalok és miközben járták a házakat, engedélyt kértek a farsangolásra, majd bort, lisztet, tojást gyűjtött ellenszolgáltatásként.
A faborotválás is farsangi szokás. Fadarabból borotvát készítettek, és általában tejföllel kevert habot kentek a férfiak arcára, melyet a férfiruhába öltözött asszonyok borotváltak le. A borotválás végén pedig tükröt tartottak az érintett elé, hogy nézze meg, milyen szép lett, majd jelképes összeget kértek ellenszolgáltatásként. Az összegyűjtött pénzből pedig három napig asszonybált tartottak, ahova csak az utolsó napon tehették be a lábukat a férfiak.
Régebben komoly hagyománya volt a fonóházakban tartott vidám eseményeknek, amikor énekeltek, táncoltak a fonónők. A társaságtól senki nem maradhatott távol. Az a fonónő, aki mégis ki akart maradni a mulatságból, annak utánamentek, és lepedőt dobtak rá, majd összekötözték, s dobolás, csengetés, nagy rikoltozás közepette vitték az asszonyok a fonóba.
Hogy mit ettek a farsangi időszakban az emberek? Többek között kocsonyát, ciberelevest (többféle savanyú leves gyűjtőneve, ami készülhetett akár szilvából, de korpából is), és nem maradhatott el a farsangi fánk, vagy más néven pampuska sem.
Húshagyókedden pedig a szokások szerint sor kerül a farsangtemetésre, amikor is félelmetes álarcokban, kereplőket, kolompokat rázva egy tréfás felvonulás keretében űzik el a telet a felvonulók. A program zárásaként pedig a telet jelképező szalma- vagy rongybábut rigmusok kiabálása mellett elégetik.