Menu

Mozogtunk!- harmadik a kerület

2008.05.28.

Idén 17.alkalommal lehetett eleget tenni a Kihívás Napja felhívásnak, mely szerint 15 perc mozgással sok-sok pontot szerezhetnek a lakók kerületüknek, miközben az egészséges életmódnak is hódolhatnak. A programhoz a kerület 16. alkalommal csatlakozott, és kategóriájában az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

A legsportosabb település címéért ? lélekszám alapján ?hét kategóriában küzdenek egymással a települések. A XV. kerület a legnagyobb ? 70.000 lélekszám feletti – kategóriában indult. A dobogó felső fokára idén ismét Székesfehérvár került, míg a képzeletbeli ezüstérmet a XIV. kerület nyerte el.
A kerületben 20 központi program mellett minden iskolában, óvodában, és az összes kerületi sportegyesületnél voltak mozgásos rendezvények.
A hagyományoknak megfelelően éjfélkor a kispályás labdarúgó-tornával kezdődött a Kihívás Napja, melyet az esős idő miatt idén a Sződliget utcai sportcsarnokban rendeztek meg. A tornát Hajdu László polgármester nyitotta meg, majd a rendőrök, az önkormányzat, a sportiskola edzői, illetve a Dózsa György Gimnázium öregdiákjai rúgták a labdát. A csatát végül az edzők nyerték meg, de csupán jobb gólaránnyal.
A szervezőknek köszönhetően most hamarabb kezdődött a Trabant-tolás, melyhez az első lökést szintén hagyományosan a polgármester adta meg. A gépkocsit este 9-ig több mint ezren mozgatták.
Délelőtt az időjárás miatt elmaradt az ovis olimpia, melyet egy héttel később rendezett meg a Testvériség pályáján a Micimackó ovi a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémia. A program helyett az ovisok saját óvodájukban sportoltak, akiket Gyurcsánszky János alpolgármester köszöntött. Ám nemcsak a fiatalok, hanem az idősek is megmozgathatták testrészeiket: két nyugdíjas otthonban és a Kertköz utcai szabadidős létesítményben mozoghattak, miközben az Északi Fény Természetjáró Egyesület ezen napon egy 5 km-es gyalogtúrát szervezett a Budai hegyekbe.
A kerületben a polgármesteri hivatal dolgozóit Müller Katalin tornáztatta meg. A rendezvényen Király Csaba alpolgármester köszöntötte a közel 70 sportos munkatársat, akik a torna végeztével az önkormányzattól egy-egy pólót kaptak ajándékba.
A Hartyán Iskolában a Csupa Izom Vidámság Torna (CSIVIT) kerületi döntőjét rendezték meg. A júniusi országos döntőben a házigazda iskola egyik csapata vehet részt. A győzteseknek járó elismerést dr. Pálinszki Antal alpolgármester adta át. A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola is alaposan kivette a részét a programokból. A rákospalotai intézményben egészen éjfélig eltartottak a Kihívás Napi sportprogramok. Emellett a Budai II László Stadion gyepén labdarúgó-bemutató volt, melyen a sportiskola minden korosztálya mellett a Femina és a REAC nagycsapatai is részt vettek. A közel 300 labdarúgó előbb egy közös bemelegítésen vett részt, majd bemutató jelleggel egy edzést tartottak. A focistákat a küzdősportok résztvevői váltották, így négy karate és egy kerületi kempo klub közel 200 résztvevője tartott látványos sportbemutatót. Ezzel párhuzamosan a FAWA Pólus Sportközpontban és az ASC Testkultúra Szalonban is ingyenesen sportolhattak az odalátogatók, míg az egész napos program Újpalota Fő terén a Roll Skate Boogie koncertjével ért véget.
A pontversenyben, ahogy a korábbiakban már olvashatták, a kerület lakói az előkelő bronzérmet szerezhették meg. Ha mindezt átforgatjuk számokká: olyan sokan sportoltak ezen a napon 15 percet, mintha 18 ezren vettek volna részt a programokon. Bár nagyon sok gyerek vett részt a megmozduláson, ám a cél jövőre csakis az lehet, hogy a felnőtt lakosságot is még nagyobb számban be kell vonni a rendezvényekbe.