Menu

Mozgássérülteket segítő beruházás kezdődött a Polgármesteri Hivatalban

2020.05.25.

Akadálymentes lift is segíti a kerekes-székesek ügyintézését a jövőben.

Új mozgássérült bejáratot alakítanak ki a Polgármesteri Hivatal Illyés Gyula utca felé eső portájától balra, a jelenleg hirdető táblának és kerékpár tároló állványnak helyet adó területen.

A XV. kerületi önkormányzat 2019-es tervei között szerepelt az új akadálymentesítő fejlesztés megvalósítása, de a beruházás –  a korábbról ismert költségvetés körüli fideszes bojkott miatt – csak  idén nyártól segítheti a mozgásukban korlátozottakat.

Egy olyan személyemelőt építenek, ami alapvetően egy kerekes-székes mozgássérült személy magasföldszintre történő feljuttatására alkalmas. A „lift” az utcáról, egy földszinti iroda helyén kialakításra kerülő fogadó térre érkezik majd, ami a folyosóhoz szabadon fog csatlakozni. Innen könnyebben elérhető lesz az ügyfélszolgálat. A szerkezet üveggel borított acélvázzal kerül elhatárolásra, a magasföldszint feletti homlokzati síkból kiugró emeleti födémszintig, mely alatt egy ferde tetővel lesz lezárva a „liftház”, ami meghosszabbítva egy kis előtetőt fog képezni az emelő bejárati ajtaja előtt.

Az átalakítást május 24-én kezdte a kivitelező. A magasföldszinti építészeti munkák nagyrészt az első héten készülnek el. Második héttől kerül beépítésre az emelő berendezés, valamint az új külső üveg homlokzatot tartó acélszerkezet. A váz elkészítését követően az üvegburkolat végleges legyártásáig tartó technikai szünetet követően kerül befejezésre a beruházás, az üvegburkolat felszerelésével -– tájékoztatott az önkormányzat Városgazgálkodási Főosztálya. A bontási törmelék elszállítása és a munkaterület megközelítése hétfőtől (2020. május 25.) az utca felől történik. A munkaidő alatt az épület melletti járda mobil kerítéselemek keresztbe fordításával lezárásra kerülnek, gyalogos közlekedés így csak a túloldalon történhet.

 

(D.I.)