Menu

Módosultak a kivételes nyugellátás szabályai

2002.09.07.

A XV. kerület lakosságának több mint egyharmada nyugdíjas, rokkantnyugdíjas felnőtt, és a nyugdíjfolyósító adatai szerint az átlagnyugdíjak összege a negyvenezer forint körül mozognak. Így érthető, hogy rendkívüli érdeklődést váltott ki az új kormány első száz napban tett intézkedései közül a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló rendelet módosítása, amely megváltoztatta a kivételes nyugellátás megállapításának engedélyezésére vonatkozó korábbi szabályokat.

Az újonnan alakult országgyűlés első intézkedései közé tartozik, hogy június 29-i hatállyal módosította a kivételes nyugellátás megállapításának engedélyezésére vonatkozó korábbi szabályokat. Ez a köztudatba mint a méltányossági nyugdíjemelésről szóló döntés került. Az alábbiakban ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat erről.
A kivételes nyugellátás megállapítására és kivételes nyugdíjemelés engedélyezésére kizárólag az érintett személy kérelme alapján kerülhet sor. Ehhez az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság „Kérelem-Adatlap” nyomtatványt rendszeresített, amelyet pontosan kitöltve, aláírva és a helyi önkormányzat jegyzőjének igazolásával ellátva kell az igénylő lakhelye szerint illetékes megyei (fővárosi) nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz benyújtani. Vasutas biztosított esetében a MÁV Rt. Nyugdíj Igazgatóság az illetékes. (Az adatlap az önkormányzat ügyfélszolgálatain kapható, majd a szociális és egészségügyi iroda munkatársánál a 19-es szobában adható le az igazoló aláírásra.)
Kivételes öregségi, rokkantsági illetve özvegyi nyugdíj akkor állapítható meg, ha a kérelmező (özvegyi nyugdíj esetén az elhunyt jogszerző) rendelkezik a nyugdíj megállapításához egyébként szükséges szolgálati idő legalább felével és az igénylő az adatlap 2. pontjában felsorolt rendszeres pénzellátásban, tehát nyugellátásban sem részesül. Rendkívül indokolt esetben a kivételes rokkantsági nyugdíj akkor is megállapítható, ha a kérelmező nem rendelkezik a jogosultsághoz szükséges szolgálati idő felével sem. A kivételes özvegyi nyugdíj megállapításának további feltétele az özvegy rokkantsága vagy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Kivételes árvaellátás akkor állapítható meg, ha az elhunyt jogszerző az öregségi illetve rokkantsági nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő legalább felével rendelkezik, és a gyermek megfelel az árvaellátásra való jogosultság feltételeinek. Rendkívül indokolt esetben akkor is megállapítható a kivételes árvaellátás, ha az elhunyt a 25. életévét nem töltötte be és az előírt szolgálati idő felével sem rendelkezett.
Nem állapítható meg kivételes nyugellátás annak, aki előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti, szociális intézményben vagy javítóintézetben van elhelyezve.
A kivételes nyugellátás engedélyezett összege nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének – idén 20 100 forintnak – a másfélszeresét, de nem lehet kevesebb annak ötven százalékánál.
A kivételes nyugdíjemelés akkor engedélyezhető, ha a folyósított nyugellátás és a Kérelem-Adatlap 2. pontjában felsorolt rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét, azaz 2002-ben a 40 200 forintot. Előnyben kell részesíteni férfiak esetében a 35 évnél, nők esetében a 30 évnél több szolgálati idővel rendelkezőket, a 70 éven felülieket, vagy az I. vagy a II. rokkantsági csoportba tartozó személyeket
A kivételes nyugdíjemelés összege nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összegének huszonöt százalékát, de nem lehet kevesebb annak tíz százalékánál. Így idén a kivételes nyugdíjemelés engedélyezhető összege 2010-5025 forint között mozoghat.
Nem engedélyezhető kivételes nyugdíjemelés a nyugellátás megállapítást, továbbá a korábbi méltányossági nyugdíjemelést követő három éven belül, és annak sem, aki előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti, szociális intézményben vagy javítóintézetben van elhelyezve.
A XV. kerületi önkormányzat szociális irodáján eddig körülbelül másfélezer darab kérelmet igazoltak, és azóta is folyamatosan érkeznek a rendkívüli emelést igénylő beadványok. A munkatársak ezeket átveszik, ellenőrzik, igazolás, a jegyző aláírása után visszaadják és a kérelmező adja postára a megadott címre, az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz. Országosan olyan nagy (már több mint félmillió) a kérelmezők száma, hogy a feldolgozás, elbírálás érthetően lassú, és a kérelmeknek csak egy része teljesülhet.