Menu

Módosult az adó- és a közterületről szóló rendelet

2004.11.28.

A testületi ülést követő sajtótájékoztatón Dr. Nagy Antal jegyző a lakosságot leginkább érintő két rendelet módosításáról tájékoztatta a sajtó képviselőit.

„A helyi adókról szóló 1990-ben született törvény szabályozása korábban lehetőséget nyújtott az önkormányzatok számára, hogy az építmény- és telekadó esetében maguk határozzák meg az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges területek nagyságát, melyek mentesek a telekadó alól. Az adótörvények módosításáról szóló 2004-ben született törvény az önkormányzatoknak ezen szabályozási jogát megvonta, és országosan egységesen állapította meg, hogy a mentesített terület épületek esetén a teljes hasznos alapterülettel, míg egyéb építmények esetén az általa lefedett földrészlet nagyságával egyezik meg. Mindezek értelmében a korábbi rendeleti szabályozást hatályon kívül kellett helyeznünk”- olvasható a sajtóanyagban.
-Ehhez kapcsolódóan a törvénymódosítás lehetővé teszi a helyi adók csekély mértékű emelését, amely 4,7%-ot jelent- mondta a jegyző. Így az építményadó 900 Ft/nm-ről 942 Ft/nm-re, a nem vállalkozási tevékenységre szolgáló építmények számára 297 Ft/nm-ről 311 Ft/nm-re, a telekadó 200 Ft/nm-ről 209 Ft/nm-re emelkedik 2005-től. A módosítás kapcsán hozzá kell tennem, hogy építményadó tekintetésben csökkenés várható, míg a telekadóból növekedés várható a bevételek szintjén. Mindemellett azt is el kell mondanom, hogy a kerület adófizetési morálja kifejezetten jónak értékelhető.
-A közterület használatának rendjéről szóló rendeletet is módosította a testület: a korábbi közterület-használati kategóriák érvényben maradásával 2005. január 1-jétől 5%-os emelés várható.
A jegyző úr beszélt arról is, hogy a december 5-i népszavazásra felkészült a kerület. A korábbi szavazásokhoz hasonlóan változatlan helyszíneken lesz a szavazás december 5-én 6-19 óra között. A szavazás lebonyolításában 651 fő vesz részt.