Menu

Mobilitási hét

2003.09.11.

Ebben az évben Budapest, XV. kerület a fővárosban egyedüliként, országos viszonylatban pedig hét település egyikeként szervezi meg az Európai Mobilitási Hetet.

A teljes rendezvény ideje alatt kipróbálható lesz a Sportszigeten és Siófokon már sikert arató Ability Park, amelynek legfőbb sajátossága, hogy kipróbálása során az „egészségesek” átélhetik a fogyatékkal élő emberek különleges élethelyzetét. Ez a mobilpark teljes mértékben kifejezi azt az üzenetet, amelyet a programon résztvevőknek közvetíteni szeretnénk, olyan módon, amely a rendezvény célkorcsoportja, a fiatalok gondolatvilágához a lehető legközelebb áll. Nem szívszorító képek, unalmas előadások és tudományos ismeretterjesztő kiadványok kényszeredett tanulmányozásával, hanem izgalmas játékok közben tudhatnának meg életbevágó jellemvonásokat a fogyatékkal élők helyzetéről.

SZERVEZŐK: Budapest XV. kerület Önkormányzat, Palotai Ifjúsági Közösségi Klub, a XV. kerületi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, Civil Szervezetek Egyeztető Tanácsa (CET), kerületi vállalkozók.

CÉL: Felhívni a figyelmet olyan, a 21. században kiemelten fontos témákra, mint az esélyteremtés, a társadalmi összefogás, környezetünk megóvása, az egészségvédelem. Kiemelni a fiatalok szerepét a témákkal kapcsolatos hozzáállás megváltoztatásában. Hagyományteremtés a kerületben, modell-érték a fővárosban.

PROGRAMOK:
16-án, az ESÉLYEGYENLŐSÉG napján vállalkozó szellemű lakótársaink segíthetnek a járdák átalakításával az akadálymentes közlekedés kialakításában. Ezen a napon a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok részére szervezett BOWLING VERSENY keretében tartjuk a MOBILITÁSI HÉT megnyitóját, majd egy többek között fogyatékkal élők és kisebbségi csoportok által adott műsorral zárjuk a napot.

17-én, a KERÉKPÁROZÁS napján ügyességi és gyorsasági versenyeket szervezünk több korosztályban /óvodásoknak is/. Lesznek bemutatók, és kedvezményes kerékpárvásár. Az érdeklődők láthatnak és vásárolhatnak különleges kerékpárokat is. Ötleteket várunk később kialakítandó kerékpárutak nyomvonalára, és biciklis felvonulással zárjuk a napot.

18-án, az ÉSSZERŰ KÖZLEKEDÉS napján egy közlekedési fórum keretében mindenki elmondhatja véleményét a kerület közlekedési helyzetéről, javaslatokat tehet a gondok megoldására és kérdezhet a meghívott szakemberektől. A nap délelőttjén kipróbálunk egy új megoldást a „fekvő rendőr” helyett.

19-én, az ÖSSZEFOGÁS napján gálaműsorra szeretnénk meghívni a kerületünkhöz kötődő ismert embereket. Nap közben autóbuszos városnézést szervezünk a kerület műemlékeinek megtekintésére.

20-án, az EGÉSZSÉG ÉS A SPORT napján Egészségügyi Intézményünk vizsgálatokkal, tanácsadással, bemutatókkal várja az érdeklődőket. A nap folyamán sportversenyeket és bemutatókat szervezünk, ahol többen kipróbálhatjuk a fogyatékkal élők sporteszközeit is /pl.: kerekesszék, csörgőlabda/.

21-én, a VIRÁGOS UTCÁK ÉS TEREK napján lesz virág-, zöldség- és gyümölcsbemutató és vásár. Szervezünk BONSAI és ORCHIDEA kiállítást.

22-én, az AUTÓMENTES napon vetélkedőket, aszfaltrajzversenyt rendezünk, és folytatódik a virág, zöldség és gyümölcsbemutató és vásár.

Kapcsolódó linkek: