Menu

Mit tegyen, ha kóbor állatot talál?

2012.03.06.

Amint a korábbiakban ígértük, időről időre igyekszünk segítséget nyújtani az állatbarátoknak, és azoknak, akik kutyát, macskát szeretnének, vagy találnak, hogy mi a teendőjük. Takács Kati, az Állat és Ember Állat- és Természetvédő Egyesület munkatársa az alábbi információval segít mindezen érdeklődőknek.

Kóbor kutyát, macskát találni nem nehéz, de mi legyen, mit tehet, ha épp Ön futott össze vele?

1. Ne hagyja az utcán!

Etológusok szerint a kutya szellemi képességeit tekintve egy négyéves gyermeknek felel meg. Őt sem hagyná az utcán védtelenül, magára utalva, ugye?

2. Vigye el egy állatorvoshoz!

Manapság egyre több kutyába, macskába, de még görénybe is kerül mikrochip, amit az állatorvosok
pillanatok alatt le tudnak olvasni, és egy nyilvántartó rendszerben utána tudnak nézni a gazdinak. Ezt az állatorvosok általában ingyenesen végzik. Chip-leolvasót a legtöbb menhelyen, állatpanzióban is tartanak, így az ellenőrzést ott is elvégzik.

3. Hirdesse a megtalált állatot!

Ha nem sikerült a gazda azonosítása, a következő lépés az állat fotózása, és hirdetése. A hirdetésben legyen benne az állat neme, mérete, színe, szőrhossza, esetleges különös ismertetőjele, a megtalálás helye, időpontja, az Ön elérhetősége (telefon, e-mail) és legalább egy jó minőségű fotó az állatról. Célszerű Önnek is böngésznie az elvesztők hirdetéseit.

4. Ha a talált állat beteg, sérült, vemhes…

Ha Ön fel tudja anyagilag vállalni, akkor feltétlenül mutassa meg állatorvosnak, aki ellátja. Kérjen számlát! A kezelés költségeit az állat gazdáján behajthatja, ha az előkerül. Ha nem fér bele a költségvetésébe az állat kezelése, akkor kérjen segítséget az állatvédő szervezetektől. Lehet, hogy az állat elhelyezésében nem, de az ellátásában esetleg tudnak segíteni akár a nagyobb, távolabbi szervezetek is.

5. Ha előkerül a gazda….

Ne adja oda első szóra az állatot. Kérje oltási könyvét, fényképét, mondassa el ismertetőjegyeit. Az állat kiadásánál óvatosan kell eljárni: a drágább, fajtatiszta kutyák esetében különösen. Nekik sokszor a szükségesnél több gazdájuk is akadhat! Mindenképp írjanak egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet, amin feltünteti kinek adta át az állatot, így az esetleges “ál-gazdik” megfoghatók.

6. Ha nem kerül elő a gazda….

Legalább 14 napot várjon, mielőtt tovább adja a talált állatot. Továbbadáskor feltétlenül írjanak szerződést, amiben szerepelnek a következők: a befogadó adatai, az állat adatai (ugyanazok, mint a hirdetésnél), valamint az, hogy a befogadó vállalja, hogy ha 1 éven belül előkerül a gazda, akkor visszaszolgáltatja a kedvencét.

7. Amiben segíteni tudunk

Egyesületünk felajánlja, hogy szerződést köt Önnel, amennyiben önkéntes befogadónk lesz.
Amit Öntől várunk:
– az állatot nem hagyja el, hanem tartja míg, gazdája előkerül
– ha örökbe adhatóvá válik a szükséges ideig helyet biztosít neki
– egyesületünk szabályai szerint részt vesz az örökbeadásban
.
Amit mi biztosítunk:
– hirdetői hátterünkkel átvállaljuk a hirdetést, és szükség esetén fotózást is
– az állat chipezését, oltásait, ivartalanítását, valamint a szükséges orvosi kezeléseket, gyógyszereket egyesületünk finanszírozza
– szükség esetén az állat etetéséhez táppal is ellátjuk

Ha úgy érzi segítene abban, hogy az Ön által megtalált állat mielőbb visszakerülhessen eredeti gazdájához, illetve új gazdát találjunk neki, mi is messzemenőkig együttműködünk Önnel.

Mivel egyesületünk – az összes többi állatvédő szervezethez hasonlóan – mindenféle állami segítség nélkül, önerőből végzi munkáját, így az összes állat problémáját nem tudjuk megoldani. De összefogással, egymás segítésével sok kóbor állatnak biztosíthatjuk a szebb jövőt. Az életet!- adott tájékoztatást Takács Kati.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: