Menu

Mit rejtenek a dobozok?

2012.01.09.

Bár az cipős doboz akció még tavaly történt, ám az év elején is jó arról beszámolni, hogy vannak önzetlenek emberek, akik jót szeretnének tenni.
A Kossuth Lajos Általános Iskolában ugyanis immáron komoly hagyománya van annak, hogy karácsony előtt cipős dobozokba gyűjtenek ajándékokat a gyerekek, a pedagógusok, és a szülők. Az akcióra – 2009 és 2010 után – az elmúlt karácsonyi ünnepeket megelőzően harmadik alkalommal került sor.

Az ünnepségen először Bikfalvi Borbála igazgatónő mondott köszöntőt, majd a diákok és a pedagógusok ünnepi műsora tette felejthetetlenné a napot.
-Ahogyan most az ünnepi csöndben, szép ruhában várakozunk a karácsonyi műsor kezdetére, úgy várakozunk minden évben, december első napjaitól a karácsonyra, mely csendben és puhán, biztonságot adóan mindig megérkezik közénk. A karácsony mindenhol a világon az az ünnep, amikor az emberek egymás felé fordulnak, megkülönböztetett figyelemmel bánnak családtagjaikkal, ismerőseikkel, és lelkiekben felkészülnek egy új év kezdetére. Minden karácsony más egy kicsit. Jó esetben esik a hó, rossz esetben csikorgó hideg van, de a fenyőfa illata, a finomságok, a csomagok, az ajándékozás izgalma mindig megadják az ünnep hangulatát. A fenyő zöldje, a rajta pislogó gyertyák meleg fénye, a csillagszórók, a csillogó gömbök aranya-ezüstje, a fa alatt felhalmozott ajándékok mind a szeretet konkrét megnyilvánulásai- mondta az igazgatónő, majd elmondta, hogy 2011 novemberében ismét meghirdették a „Cipős doboz” akciót.
-Az idén a nehéz sorsú gyerekeknek, sokgyerekes családoknak gyűjtöttünk adományokat, akik rossz lakáskörülmények között, munkanélküliséggel küszködve élik mindennapjaikat. Ilyen nehéz sorsú gyerekekkel foglalkoznak a VIII. kerületi Dankó utcai óvodában Budapesten. Az óvoda fenntartója a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az óvoda 7 éve nyitotta meg kapuit a Wesley János Lelkészképző Főiskola három összenyitott tantermében, szociális helyiségében. Az érintett családok státusza különféle. Vannak olyanok, akik itt kaptak szükséglakás minőségű otthont, mások albérletben élnek, szívességi lakáshasználók, vagy egyszerűen csak találtak olyan, lakhatásra még éppen alkalmas gazdátlan helyiséget, melyben legalább átmenetileg meghúzhatják magukat.
Amint az igazgatónő felidézte, 2009-ben a karácsony közeledtével gyűjtést szerveztek az iskolában a Böjte Csaba által felkarolt dévai árva gyerekek részére és 365 ajándékokkal teli dobozt juttattak el Erdélybe.
2011 karácsonya előtt pedig a dévai árvaház gyermekeinek szerettek volna segíteni. A „Legyen szemüvege minden rászoruló gyermeknek!” felhívásra még használható szemüvegkereteket gyűjtöttek össze, melyeket Simó Klára optikus, aki maga is Erdélyből, megjavította, majd a helyszínre utazva megvizsgálja majd a gyerekek szemeit és minden rászoruló gyermeknek elkészíti a szemüvegeket.
2010-ben a vörösiszap katasztrófában érintett két településen élő devecseri és kolontári gyerekeknek gyűjtöttek az iskola diákjai a szülőkkel és a pedagógusokkal karöltve és 527 doboz telt meg ajándékokkal, melyeket személyesen vittek el Devecserre és Kolontárra.
-Gyűjtési akciónk alatt végig éreztük, hogy a karácsony ott van a szívekben legbelül – mint a szeretet, mert Böjte Csaba szavaival élve: „Az embereket csak szeretve lehet jobbá tenni.”- mondta Bikfalvi Borbála, majd jelképesen átadott egy cipős doboznyi szemüvegkeretet Simó Klárának, aki néhány szóban beszélt a munkájáról, illetve egy doboznyi ajándékot Szabóné Krisztinának, a VIII. kerületi Wesley János óvoda vezetőjének.
-Szeretném megköszönni, hogy a mi szegény sorsú gyerekeinken segítetek- mondta Szabóné Krisztina. Nálunk a karácsony más- nem várja a gyerekeket otthon szülő, vagy csak egy, és nem várja őket meleg étel. Mi biztosítjuk nekik ilyenkor karácsonykor is a töltött káposztát és a többi ennivalót- mondta többek között.
A köszönő szavakat követően a Kossuth iskola tanulói egy nagyon komoly előkészülettel összeállított műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, melyben felléptek az iskola szolfézsos tanulói, a kicsik kórusa, az első és a harmadik osztályosok, a felsős tanulók színjátszó csoportja. Felkészítőjük Murányi Eszter, Viczián Gábor, Kálvinné György Gabriella és Kárpáti Józsefné. Molnárné Székely Márta. Pelyvásné Kelemen Erika. Bolevácz Virág. Knollné Komáromi Katalin, Szebeni Beáta, Balla Emese és Mózer Ibolya voltak.
Az ünnepi együttlét zárásaként a korábbi évek hagyományainak megfelelően a tanári zenekar lépett fel.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó video: