Menu

Mire jó egy konténer?
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.04.20.

A jövő mindenképpen abban fogalmazható meg, hogy a Földünket védeni, óvni kell. Ehhez azonban környezettudatos magatartásra is szükség van. Ha mindehhez még kreatív gondolatok is párosulnak, akkor egy olyan dolog jöhet létre, mint amit az elkövetkező napokban is láthatunk a Zsókavár Galériában.

A Mobil-Modul nevet viselő bemutatón Novák Ágnes építész, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszak oktatójának negyedéves építészhallgatói: Ágoston Dóra, Bonta Gáspár, Csiszér András, Csorba Réka, Dömölky Dániel, Felcsuti Anna, Gulyás Erzsébet, Kozák Andrea, Márialigeti Anna, Nyitray Dorottya, Pusztai Veronika, Rutsch Hilda, Simonfalvi Bence, Szász István, Tóth Sarolta, Varga Lívia csoportokban (teamekben) dolgozva mutatták be, illetve mutatják be, hogy alapul véve egy konténert mi mindent lehet alkotni. Például az újrahasznosítással, az újrahasznosítható anyagokkal (fém, textil, papír, műanyag) bútorokat, tárgyakat (pl. lámpát), ruházatot lehet készíteni. De egy konténer alkalmas arra is, hogy a mindennapi teendőinket ott végezzük- vagyis a reggeli rutin tevékenységeinket átlássuk, vagy akár egy doboz-otthont alkothassunk. Akinek pedig a fantáziája még tovább nyílt: egy konténerbe csomagolt és kinyitható játszóteret képzelt el. A játszótéren pedig a mozgásos tevékenység által termelt energia hajtja a mindennapi használati eszközöket. Láthatunk olyan ? esetleg később megvalósuló számítógépes- játékot egy másik teamtől, akik úgy képzelik el, hogy egy virtuális kereket megforgatva annyi energiát lehet termelni, amennyivel utána a játékot (a virtuális világot) működtetni lehet. A játék azonban csak addig működik, amíg az energia elegendő.
A kiállítást, a bemutatót Matolcsiné dr. Szimon Ildikó, a Rákospalotáért Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg, majd a diákcsoportok jelenlévő vezetői adtak tájékoztatást elképzeléseikről.
Amint Novák Ágnes tanárnő elmondta, a hallgatók eredetileg a Norvég Pályázati Alap civil szervezetek, szemléletformálás témakörében benyújtott pályázathoz készítettek volna el munkájukat. A pályázat azonban meghiúsult. Ám a diákok munkája nem hiábavaló: egyrészt példát mutathatnak arra, hogy hogyan tehetjük környezetbarátabbá a körülöttünk lévő világot, másrészt, hogy mások fantáziáját is megmozgathatják ezek a felvetések, harmadrészt: még van arra esély, hogy egy másik pályázat keretében valamelyik projekt, vagy a most bemutatott tervek egyes részeiből összeállított egység a maga valójában megszülessen, életnagyságú alakban megvalósulhasson.
Addig pedig mindenkit csak arra biztathatok: május 8-ig látogasson el az Újpalotai Közösségi Házba, és győződjön meg arról személyesen, hogy a JÖVŐ RAJTUNK IS MÚLIK!

Kapcsolódó anyagok:




Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló