Menu

Minősítő rendszer készült építési vállalkozásoknak

2005.08.22.

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal megbízásából minősítő rendszer készült az építési vállalkozások számára. Az önkéntes minősítés célja a minőség emelése az építőiparban.

Minősítő rendszert dolgozott ki az építési vállalkozások számára az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) megbízásából, az építésminőség színvonalának hathatós emelése, az építéspiaci verseny tisztaságának elősegítése érdekében.

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón elmondta, a rendszer szakmai alapjai és rendező elve eurokonform, ugyanakkor valamennyi részletében alkalmazkodik a magyarországi építőipari gyakorlatban alkalmazott fogalmak és jogosultságok rendszeréhez. Az önkéntes minősítési rendszer kezdetben csak a lakásépítő cégekre lesz érvényes, ám később bármely építőipari tevékenységet folytató vállalkozásra kiterjesztik a feltételeket.

Karikás György, az ÉMI Kht. vezérigazgatója elmondta: a lakásépítésre vonatkozó követelmények véglegesítése és bevezetése szeptember második felében alakul ki, a minősítési eljárások indításának tervezett időpontja október 1-je.

A tanúsítás alapvetően a vállalkozások felkészültségét és referencia-képességét kívánja szakszerűen, objektíven és mérhetően bemutatni, a műszaki felkészültség mellett a pénzügyi, a jogi, a személyi és az adminisztrációs hátterüket is vizsgálva.

A miniszter kiemelte, hogy a kidolgozott minősítési rendszer, illetve annak működtetése élvezi a hazai szakmai szervezetek – az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) és az Építőanyag Kereskedők Egyesülete – bizalmát, de egyidejűleg az építési piac további szereplői, így a befektetők, a beruházók, a bankok elvi támogatását is.

Az hozzáférhető lesz a minősített cégek listája. A tevékenységet eleinte csak a kht. végzi majd, ám a későbbiekben más társaságok is akkreditálhatják magukat, és végezhetik a lakásépítő társaságok minősítését. Karikás György a minősítés díjáról konkrétumot egyelőre nem tudott mondani, mert az függ a cég méretétől, a tevékenységi kör sokrétűségétől, ám azt az ÉMI mérnöki óradíjai határozzák majd meg.

Forrás: MAGYARORSZÁG.HU

2005.08.18.