Menu

Miniatúrák és közös emlékezés
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.04.27.

Április 17-25. között volt az Örmény Kultúra Hete, és ezen belül két programnak is helyet adott a Pestújhelyi Közösségi Ház.

Április 21-én Áts József, a XV. kerületi Örmény Önkormányzat elnöke nyitotta meg a húsvéti és a pünkösdi ünnepkört ábrázoló örmény miniatúra kiállítást, majd oly annyira belemelegedve és lelkesen beszélt azokról a kiállítási darabokról, annak történetéről, hátteréről, hogy szinte repültek a percek.
Amint a meghívón is olvasható, a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat a több ezer éves örmény kultúra bemutatását, megismertetését tartja legfontosabb feladatának. Ezen belül a karácsonyi szokásokhoz kapcsolódó örmény miniatúrákat már kiállították a Pestújhelyi Közösségi Házban, most pedig egy újabb téma feldolgozásával álltak a közönség elé. A több mint egy éves kutató munka -albumokban, neten, utazások során (Nuridsány Zoltán még 1972-ben Örményországban az Örmény Művészeti Akadémia meghívására tett látogatását követően hozott albumokat; Szent Lázár Szigetén, valamint Bécsben az Örmény Mechitarista Kolostorban fellelt albumokban található miniatúrák)-eredményeként láthatóak most ezek a felpaszpartúrázott remekek a közösségi ház falain. A kiállításon 25-féle téma vonul fel.
A megnyitót a Genocídiumra való megemlékező műsor követte. Ahogy már megszokhattuk Avedikián Viktória énekművész szívbe markolóan adott elő egy örmény siratót, majd Katona Tamás történész csodálatos történelmi áttekintést adott beszédében. Egy igazi történelem órát képzelhette magát mindenki, olyan lenyűgözően beszélt a történész a korról, annak előzményeiről, az események következményeiről, mely egészen a mai napig átvezetett. Majd gondolatait így fejezte be:
-A megbocsátásra készek vagyunk, de a feledésre nem. Ami pedig a legfontosabb, azt Széchenyi István fogalmazta meg: „Kudarcra van ítélve az a nemzet, ahol nincsenek olyan ügyek, amely mögé mindenki oda tud állni.”
E gondolatokat követően Vennes Emmy színművésznő Gevork Emin: Der Zor című versét mondta el Szalmási Pál fordításában, majd az Eltitkolt holocaust című dokumentumfilmet láthatta a közönség. A film az 1915-os örmény népirtásról szól döbbenetes hitelességgel.
A film megtekintését követően oldott légkörben folytatódott a beszélgetés. A kiállítást a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat és a Pestújhelyi Közösségi Ház közösen rendezte, míg támogatásáért pályázatot nyújtottak be a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítványhoz.

Kapcsolódó anyagok:

Kapcsolódó cikkek






Képes beszámoló