Menu

Mindenki a járvány ellen!

2020.04.18.

Bővülő szociális étkeztetés, segítség a bevásárlásban, maszkok a háztartásokban és sok önkéntes – a védekezés eddigi mérlege a XV. kerületben.

A kialakult rendkívüli helyzetben az önkormányzat minden segítséget megad a hozzá forduló XV. kerületi lakosoknak. Ez nemcsak az itt élők iránti felelősség vállalása, nem pusztán törvényi kötelezettség – például a 70 év felettiek ellátása esetében, – hanem annak felismerése, hogy a lakosok az államra nem, csak a szorongatott önkormányzatokra számíthatnak, ha bajba kerülnek.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta így segítette az önkormányzat a hozzá fordulókat napi szükségleteikben:

  • összesen 230-an rendelték meg a szociális étkeztetést;
  • 347 háztartás kért segítséget a bevásárlásban, postai csekkbefizetésben;
  • 40 idős ember gyógyszerét váltották ki.

A hatósági házi karanténban lévő XV. kerületieket is megkereste az önkormányzat a segítségnyújtás lehetőségével. A megkeresettek nagyon örültek a lehetőségnek, többségük azonban nem vette igénybe azt. Egy család kérte kiskorú gyermekeik étkeztetésének a biztosítását.

Mindez azonban nem lenne lehetséges az önkormányzat és az intézmények dolgozói, valamint az önkéntesek nélkül. 180 önkéntes segíti a védekezést. A segítségnyújtás eddig fennakadás, egyetlen panasz nélkül zajlott. Mindenkinek köszönjük a munkáját!

A veszélyhelyzettel nemcsak a mindennapi élet vált nehézkesebbé, hanem sokan a munkájukat, megélhetésüket is elvesztették. Az önkormányzati szociális támogatásai most is rendelkezésre állnak, a veszélyhelyzetben már 31-en kérték a Palota rendkívüli települési támogatást.

Az önkormányzat nemcsak a bajba jutottakon, az időseken segít, hanem a megelőzésben is próbál a kerületben együttműködni az itt élőkkel. Ennek érdekében:

  • a húsvéti ünnepi hétvégén minden kerületi háztartásba 2-2 maszkot juttattak el;
  • minden kerületihez eljut az a rövid, egyszerű kiadvány, amely a segítségkérés formáiról szól, a legfontosabb információkkal.

A védekezés során világossá vált, a XV. kerületben élők nem számíthatnak a kormány segítségére. Sőt, a járvány, illetve a biztosan súlyos gazdasági károk elleni küzdelmet tovább nehezíti az, hogy az önkormányzatoktól elvonták a gépjárműadó-bevételeket: ez 230 millió forintos kiesést jelent 2020-ban a XV. kerületben.

(Cs. B.)