Menu

Minden nap egy autó árát veszik el a XV. kerületi emberektől

2021.01.22.

Az önkormányzatot több milliárd forinttal sújtó kormányzati elvonásokról beszélt Szilvágyi László és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke.

„Próbálom érzékeltetni, mit is jelentenek a megszorítások, a kormány bosszúja a XV. kerületben. Minden nap egy középkategóriás autó árát, vagyis 9 millió forintot vesznek el a kerületünktől. Ez összesen 3,5 milliárd forint 2021-ben, ezt is átszámolva egy uszoda árát vonják el a XV. kerületi önkormányzattól” – jelentette ki Szilvágyi László, a Mindenki a Tizenötödikért-frakció tagja sajtótájékoztatóján. Az LMP-s politikus utalt arra, hogy Orbán Viktor szerint közösen kell vállalni a járványhelyzet terheit. Akkor viszont az a kérdés, a kormány miért adott nemrég pénzt a komlói Dino-parkra, a hajdúnánási MotoGP-pályára, és miért kell újabb stadionokra, vagy éppen a kormányfő-helyettes hobbijára, a vadászati világkiállításra költeni. Ezek az összegek bőven fedeznék azokat a megszorításokat, amelyeket az ellenzéki önkormányzatoknak kell elszenvedniük, véli Szilvágyi László.

„Azt is nagyon sajnáljuk, hogy Orbán Viktor egy mesterségesen szított vidék-Budapest ellentétre építi a politikáját. Mi azt valljuk, minden embernek ugyanolyan lehetőséget kell adni. Amit elvettek a XV. kerülettől, azt vissza kell adni a XV. kerületnek” – jelentette ki a képviselő.

„Orbán Viktor bosszújáról van szó, ami az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat sújtja. A kormányfő a 2019-es önkormányzati választási vereségért áll bosszút. Azonban a haragja, a milliárdos elvonások nem rajtunk, önkormányzati vezetőkön, hanem az érintett településeken élőkön, dolgozókon és vállalkozásokon csattan. Mindez közvetlenül az embereket érinti” – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, az LMP Magyarország Zöld Pártja társelnöke és Újpest népjólétért felelős alpolgármestere.

Arról is beszélt, az érintett önkormányzatok ellenállnak, mindent meg fognak tenni az elmúlt egy évben elért eredmények megvédéséért. „Most a lét a tét. A településeink léte, az önkormányzatiság megmaradása a tét. Nemcsak az elmúlt egy évről van szó, hanem a harmincéves önkormányzatiságról, mert a kormány végleges leszámolásra készül” – mondta Kanász-Nagy Máté.

(Cs.B.)

Fotó: Vargosz/XV. Média