Menu

„Minden gyermek érték!”

2020.02.21.

A XV. kerület kiemelt célja a gyermekek és családok védelme, a nehéz sorsú családok támogatása.

A gyermekek számának növelése van a kormányzati politika fókuszában, viszont a családvédelmi intézmények mégsem kapják meg a szükséges támogatást, miközben egyre több, kerületünkben évi 800 ügy kerül felszínre. Ez a probléma is központi témája volt a XV. Kerület Önkormányzatának szervezésében megrendezett ESZI (Egyesített Szociális Intézmény) Család és Gyermekjóléti Központ Éves Tanácskozásának.

Hangsúlyos gyermekvédelem

Az immár huszonegyedik tanácskozás célja, hogy a kerületben szociális területen dolgozó, továbbá gyermekekkel foglalkozó szakemberek találkozzanak,közösen gondolkozhassanak a gyermekek és a bajban lévő családok még eredményesebb segítéséről, ellátásáról.

Az eseményt Cserdiné Németh Angéla polgármester nyitotta, aki miután kifejezte a szakembereknek a háláját, fantasztikusnak jellemezte a szociális ágazatban dolgozók munkáját, akik a tavalyi év nehézségei ellenére is – gondolva itt a költségvetés bojkottjára – rendületlenül „végig húzták az igát”.

A XV. Kerület Önkormányzata külön hangsúlyt fektet a gyermekvédelem területén működő szervezetek együttműködésének még hatékonyabbá tételére. Ez az esemény pont ezért különösen fontos, hiszen a szakemberek közötti valódi párbeszéd és eredményeket produkáló közös munka kiinduló állomása minden évben.

Idén a rossz bánásmód és a családon belüli erőszak témájában jártas szakértők fogadták el a meghívást, hogy előadásaikkal, tapasztalataikkal segítsék a kerület elhivatott munkatársainak munkáját.

Rémisztő adatok

„Mindenki tud segíteni kicsit!”és „Minden gyermek érték!” – emlékeztetett Dr. Lazáry Györgyné a Barnahus Ház létrehozója, klinikai szakpszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő a találkozó egyik előadója. Prezentációjában megismerhettük az általa megvalósított, az országban egyedüliként működő Barnahus Házat, amely szexuálisan bántalmazott gyermekek védelméért küzd, bízva a változásban. A jelenlegi, leginkább alkalmatlan és szakszerűtlen rendőrségi, bírósági kihallgatásokat, egészségügyi és mentális vizsgálatokat, továbbá a gyermekekhez méltatlan igazságszolgáltatási körülményeket igyekeznek gyermekbarát megoldásokkal helyettesíteni.

A „jelzőrendszer” fontosságáról beszélt Dr. Solt Ágnes az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa. Rémisztő adatokkal szolgált kutatásait ismertetve a jelenlévőkkel. Mind a gyermekbántalmazás, mind pedig a családon belüli erőszak első jeleinek felismerésétől a tragikus kimenetelű esetekig példákon keresztül hallhatták tapasztalatait. A jelenlegi – évek óta akár több száz halálos áldozatot követelő – szakszerűtlen állami rendszer hiányosságaira és veszélyforrásaira is rávilágított.

Dr. Tatár Erika (pszichológus, jogász) a budapesti Áldozatsegítő központ munkatársa a bajbajutottak lehetőségeit ismertette.

Több mint 800 jelzés a kerületben

A tanácskozás egy kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyen a helyi jelzőrendszer tagjai cseréltek tapasztalatot: dr. Balogh Róbert rendőrkapitány, Hegedűs Jánosné és Hangácsi László, a Széra Családok Átmeneti Otthonai munkatársai, Balla Béláné, Csörgőné Bánhalmi Éva és Turóczyné Ungvári Edit az óvodák, Naszekné Ladola Erika a bölcsődék, Réthelyiné Légmán Ágnes az iskolák, Szatmáry-Czégényi Boglárka a pedagógiai szakszolgálatok képviseletében. A beszélgetés előtt Gráczer Irma, az ESZI Központ igazgatója és Százné Orosz Krisztina, az ESZI Család- és Gyermekjóléti Központjának vezetője elmondták, 2019-ben több mint 800 jelzés érkezett hozzájuk, ennek negyede családon belüli konfliktusok, részben bántalmazás miatt. Minden résztvevő a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai közötti szorosabb együttműködést és a prevenció fontosságát hangsúlyozta.

A tanácskozást Tóth Veronika alpolgármester zárta. Elmondta, hogy a XV. kerületnek kiemelt célja a nehéz sorsú családok támogatása, ugyanakkor ebben fontos a komplex szemlélet. Sok család anyagi gondok, például a megfelelő lakhatás hiánya miatt kerül nehéz helyzetbe, ezért is indít új bérlakás-programot az önkormányzat. A prevenció, odafigyelés általában jól működik a kerületi intézményekben, ugyanakkor az iskolák állami fenntartásba vétele óta az iskolákban nehezebb prevenciós programokat indítani.

Szakszerű összefogásra van szükség

Az ESZI Éves Tanácskozásán is világossávált, folyamatosan beszélni kell a rossz bánásmódról és a családon belüli erőszakról. Magyarországon egyre több alkalommal szerveződnek olyan megmozdulások, amely a jelenlegi kormány szabályozását bírálják és a rendszer mielőbbi változtatására igyekeznek felhívni a figyelmet. A statisztikákat figyelembe véve mielőbbi intézkedéseket kíván a rendszer megreformálása. A hatályos jogszabályok, büntetési fokozatok, a sok esetben meghurcoló útvesztők módosítása életeket menthet a jövőben.

Az önkormányzat illetékességébe tartozó intézmények, valamint a főváros további szervezeteinek szakszerű összefogásával egy eredményes „jelzőrendszer” fejlesztésével, közös gondolkodással óriási lépések ezek a jövőt tekintve.

A csütörtöki rendezvény is igazolja, hogy XV. kerület vezetésére bármikor számíthatnak a bajbajutottak.

(Á.K., D.I.)

Fotók: Vargosz/XV. Média